5+1 βήματα για σωστή συντήρηση κήπου

Η συντήρηση κήπου μπορεί κάποιες φορές να είναι κουραστική, όμως παραμένει πάντα μια δημιουργική και ευχάριστη δραστηριότητα, που μπορεί να σας αποφορτίσει από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Ένας καλά συντηρημένος κήπος δίνει αμέσως την αίσθηση ότι ο ιδιοκτήτης του τον αγαπά και τον φροντίζει.

Ποια είναι όμως η καλύτερη εποχή για να κάνετε διαμόρφωση κήπου; Πότε να κλαδέψετε τους θάμνους; Πόσο συχνά πρέπει να κουρεύετε το γκαζόν; Πότε πρέπει να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας; Δείτε στη συνέχεια τα 5+1 βήματα που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε αποτελεσματικά τον κήπο σας, αποφεύγοντας πιθανά λάθη και αστοχίες.

1. Συντήρηση κήπου με κούρεμα γρασιδιού

Το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού έχει πρωταρχική σημασία για να παραμείνει πράσινο και υγιές. Η συχνότητα του κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα, την εποχή καθώς και την κουρευτική μηχανή. Σε γενικές γραμμές, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν το γρασίδι αναπτύσσεται πιο γρήγορα, θα πρέπει να το κουρεύουμε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ανάπτυξή του γίνεται πιο αργή και χρειάζεται κούρεμα κάθε 8-10 μέρες. Με τον πρώτο παγετό το κούρεμα πρέπει να διακοπεί εντελώς.

Σε ότι αφορά το μήκος κοπής, οι ειδικοί συνιστούν να τηρείται ο κανόνας του ενός τρίτου: σε κάθε κούρεμα, μην κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του ύψους. Αν το γρασίδι κόβεται υπερβολικά κοντό, τραυματίζεται η βάση του χλοοτάπητα και επιβραδύνεται η ανάπτυξη. 

Πρέπει να ξέρετε ότι θα περάσετε περισσότερο χρόνο κουρεύοντας το γρασίδι παρά κάνοντας οποιαδήποτε άλλη εργασία τον κήπο σας. Μια εναλλακτική λύση με πολύ λιγότερη φροντίδα είναι τα ξύλινα decks από εμποτισμένη σκανδιναβική πεύκη, που προτείνει η SHOWOOD.

Εφαρμογή ξύλινου deck σε κήπο

 2. Περιποίηση κήπου με κλάδεμα δέντρων και θάμνων

Το κλάδεμα των δέντρων και των θάμνων του κήπου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των φυτών. Με το κλάδεμα απομακρύνονται τα νεκρά κλαδιά, δημιουργείται χώρος για νέα βλάστηση την άνοιξη και παράλληλα δίνεται στα φυτά το σχήμα που ταιριάζει με τη γενικότερη διαμόρφωση του κήπου.

Τα φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι κλαδεύονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν έχουν χάσει το 80% των φύλλων τους. Τα φυτά που ανθίζουν τους χειμωνιάτικους μήνες (τσιντόνια, φορσύθια κ.λ.π) δεν κλαδεύονται πριν τελειώσει η ανθοφορία τους. Τα αειθαλή συνήθως κουρεύονται στις αρχές της άνοιξης, πριν την έναρξη της νέας ανάπτυξης.

Ξύλινο παρτέρι με θαμνάκια

Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την όψη του κήπου σας. Δείτε μερικά παραδείγματα από τους πιο όμορφα φροντισμένους κήπους του κόσμου, που θα σας δώσουν σίγουρα έμπνευση για τη διαμόρφωση των δικών σας φυτών.

3. Συντήρηση αυτόματου ποτίσματος κήπου

Το αυτόματο πότισμα κήπου δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για όσους πρόκειται να απουσιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι όμως και μεγάλη ευκολία για όλους τους κηπουρούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, ειδικά το καλοκαίρι όπου τα φυτά χρειάζονται καθημερινό πότισμα.

Για να βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία του θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από ελέγχους, πριν το θέσετε σε λειτουργία, ώστε να επιδιορθώσετε ό, τι χρειάζεται.

Είναι καθαρά τα ακροφύσια;

Είναι συχνό φαινόμενο να βουλώνουν τα ακροφύσια από συσσώρευση αλάτων. Πλύντε τα με νερό και ξύδι, για να αφαιρέσετε τα άλατα και να επιτρέψετε την ομαλή ροή του νερού.

Παρουσιάζουν διαρροές οι σωλήνες;

Ελέγξτε οπτικά τους σωλήνες για διαρροές, τσακίσματα ή φθορά και αντικαταστήστε τους αν χρειάζεται.

Είναι φορτισμένη η μπαταρία του προγραμματιστή;

Οι περισσότεροι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος λειτουργούν με μπαταρία. Καλό θα είναι να αντικαταστήσετε τις μπαταρίες στην αρχή του καλοκαιριού ή αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να μη κινδυνεύσουν τα φυτά σας.

Είναι καθαρά τα μπεκ;

Τα μπεκ και οι σταλάκτες συχνά γεμίζουν χώμα και βουλώνουν. Καθαρίστε τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό πριν τα βάλετε στο χώμα.

4. Φροντίδα παρτεριών κήπου

Αν σας το επιτρέπει ο χώρος σας και η αισθητική του κήπου σας, τα παρτέρια είναι μια πολύ καλή ιδέα για να δώσετε χρώμα ή ενδεχομένως να καλλιεργήσετε λαχανικά, φρούτα ή μυρωδικά. Μπορείτε να επιλέξετε για την οριοθέτησή τους roll bar για παρτέρια κήπου σε ποικιλία σχεδίων, πασσάλους ή καρφωτούς φράχτες.

Για τη φροντίδα των παρτεριών σας προσέξτε τα εξής:

  • Συνδυάστε φυτά με τις ίδιες ανάγκες άρδευσης σε κάθε παρτέρι και ποτίζετέ τα ανάλογα.
  • Αφαιρέστε τα μαραμένα ή νεκρά λουλούδια (deadheading).
  • Κλαδέψτε τους θάμνους.
  • Προσθέστε τη σωστή ποσότητα λιπάσματος.
  • Καθαρίστε όλα τα υπολείμματα, όπως ξερά ή σάπια φύλλα, πεσμένα άνθη, κτλ., από το χώμα.

Περισσότερα προϊόντα για κήπους

5. Μεταφύτευση σε μεγαλύτερες γλάστρες

Ξύλινες γλάστρες με άνθη

Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα τότε το φυτό δυσκολεύεται να απορροφήσει νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή του. Ως εκ τούτου, η πιο ασφαλής ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα για να μεταφυτέψουμε ένα φυτό είναι όταν εμφανιστούν ρίζες που βγαίνουν από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Ένα άλλο σημάδι είναι όταν κιτρινίζει το φύλλωμα ή πέφτουν τα φύλλα.

Επίσης, τα φυτά που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια συνήθως χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλαστράκι φυτωρίου, που είναι φυτεμένα.

Η διαδικασία της μεταφύτευσης έχει ως εξής:

  • Τοποθετούμε στη βάση της καινούργιας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα ελαφρόπετρα ή χαλίκι για να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση του νερού.
  • Βγάζουμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, αφήνοντας μια μπάλα χώματος στις ρίζες του.
  • Σπάμε με τα δάχτυλα τα λεπτά ριζίδια του φυτού, που ανανεώνονται έτσι κατά τη μεταφύτευση και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στη νέα γλάστρα.
  • Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και βάζουμε όσο χώμα χρειάζεται.
  • Ποτίζουμε ελαφρά για να καθίσει το χώμα και συμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα.
  • Μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης, βάζουμε το φυτό στη σκιά για μία εβδομάδα και το ποτίζουμε τακτικά για να ριζώσει καλύτερα.

Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρες ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.

Η SHOWOOD διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από ξύλινες γλάστρες σε διάφορες διαστάσεις.  Έχετε ακόμη τη δυνατότητα να παραγγείλετε ξύλινες γλάστρες στο μέγεθος που εσείς θέλετε, ανάλογα με τη χρήση τους και τον χώρο σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να καλλιεργήσετε οπωροκηπευτικά φυτά, για να απολαύσετε μαζί με την οικογένειά σας φρέσκα βιολογικά λαχανικά, που θα σας φανούν ακόμη πιο νόστιμα γιατί προέρχονται από τον δικό σας κήπο!

Bonus: Συντήρηση κήπου και ανανέωση διακόσμησης εξωτερικού χώρου

Στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης του κήπου σας, θα πρέπει να εξετάσετε αν χρειάζονται κάποιο φρεσκάρισμα διάφορα στοιχεία που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ίσως να χρειαστεί να περάσετε με χρώμα για ξύλο τις πέργκολες και τις ξύλινες ξαπλώστρες ή να φρεσκάρετε το σύστημα σκίασης. Το ίδιο ισχύει και για τα παρτέρια σας, τα καφασωτά και τους φράχτες κήπου.

Πανιά σκίασης σε κήπο

Παράλληλα, μπορείτε να ανανεώσετε τη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου αλλάζοντας το χρώμα σε κάποια διακοσμητικά στοιχεία, με βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου, σε διάφορα χρώματα ή στην ακριβή απόχρωση που εσείς επιθυμείτε.

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες.

Εργαλεία που χρειάζεστε για την περιποίηση κήπου

Ακόμη και οι πιο έμπειροι κηπουροί δεν μπορούν να κάνουν πολλά χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Πριν αρχίσετε την περιποίηση κήπου κάντε μια λίστα με τα εργαλεία που θα χρειαστείτε, ανάλογα με τις εργασίες που έχετε προγραμματίσει. Τα πιο βασικά από αυτά είναι:

  • Κλαδευτήρι/ψαλίδι για να κλαδέψετε και να δώσετε σχήμα σε θάμνους και δέντρα
  • Σκάλα για να φτάσετε τα ψηλά κλαδιά ή να βάψετε κάποια πέργκολα
  • Εργαλεία χειρός (σκαλιστήρι, φτυάρι, τσουγκράνα) για όλες τις εργασίες που θα γίνουν στο χώμα
  • Μηχανή γκαζόν για την περιποίηση του γρασιδιού
  • Πινέλα και ρολά αν θα περάσετε με βερνίκι ή με χρώμα κάποιες επιφάνειες
  • Προστατευτικά γάντια και πιθανόν προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα με αγκάθια
  • Πριόνι για το κόψιμο των πιο χοντρών κλαδιών

Όσον αφορά τη φύλαξη αυτών των εργαλείων, μια καλή και πρακτική λύση είναι η ξύλινη αποθήκη κήπου, η οποία δεν απαιτεί και δομική άδεια.

Ξύλινο σπιτάκι κήπου με γρασίδι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αποθήκες κήπου

Στη SHOWOOD προτείνουμε προϊόντα ξυλείας υψηλής ποιότητας, που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε περισσότερο τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου ή να οργανώσετε τον κήπο σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. 

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, φροντίζουμε ώστε τα υλικά που επιλέγουμε και τα προϊόντα που δημιουργούμε και προσφέρουμε να συνοδεύονται από πιστοποιήσεις ποιότητας, ασφάλειας και διάρκειας ζωής, καθώς και να ξεχωρίζουν για την ποιότητα κατασκευής και τον σχεδιασμό τους

Δείτε τα νέα μας σε FacebookInstagramPinterestYouΤube και Linkedin όπου θα βρείτε νέες ιδέες και προτάσεις για θέματα διακόσμησης εξωτερικού χώρου και συντήρησης κήπου, όπως και γενικότερα για τον κόσμο της βιώσιμης ξυλείας.