Διαμόρφωση κήπου: 7 ιδέες για μοναδικό κήπο

Ένας κήπος είναι κάτι παραπάνω από ένα κομμάτι γης όπου μεγαλώνουν φυτά. Είναι ένας χώρος που μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε το άγχος, να συγκεντρωθείτε και να οργανώσετε τις σκέψεις σας, όπως επίσης και να έρθετε σε επαφή με τη φύση και με άλλους ανθρώπους.

Η ενασχόληση με την αρχιτεκτονική κήπου προάγει την ατομική σας ευεξία με πολλούς τρόπους. Ο καθηγητής φυτοκομίας Charlie Hall, Ph.D. αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια μελέτη του που εστιάζει στη σχέση φυτών και ψυχικής υγείας: «Η αλληλεπίδραση με τα φυτά σε έναν κήπο μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση, να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τον θυμό και να προάγει τη γενικότερη ψυχολογική ευεξία με θετική επίδραση στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά».

Ο δικός σας, μοναδικός κήπος θα σας χαρίσει στιγμές απόλαυσης σε κάθε εποχή και θα συμπληρώσει ιδανικά το σπίτι σας. Δείτε παρακάτω 7 ιδέες για να σχεδιάσετε εξ’ αρχής τον κήπο σας ή να του δώσετε μια νέα μορφή, σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τον διαθέσιμο χώρο και το επίπεδο κηπουρικής τεχνογνωσίας σας.

1. Χρησιμοποιήστε το υγρό στοιχείο

διαμόρφωση κήπου με νερό

Μια υδάτινη επιφάνεια προσδίδει μια διακριτική ομορφιά σε κάθε κήπο. Είτε πρόκειται για μια λιμνούλα, ένα μικρό συντριβάνι, ένα τεχνητό ρυάκι ή μια απλή γούρνα με υδρόβια φυτά, το υγρό στοιχείο ολοκληρώνει τη μορφή και την αίσθηση κάθε κήπου. Παράλληλα μπορεί να προσελκύσει πουλιά και έντομα ή να φιλοξενήσει κάποια ψάρια του γλυκού νερού, συμβάλλοντας σε μια γενικότερη «φυσική» εμπειρία.

2. Φτιάξτε ξύλινες κατασκευές κήπου

Διαμόρφωση κήπου με ξύλινες κατασκευές

Το ξύλο είναι μια φυσική πρώτη ύλη με ξεχωριστές ιδιότητες. Οι ξύλινες κατασκευές αποτελούν μια διαχρονική επιλογή για τη διακόσμηση εξωτερικού χώρου, λόγω της αισθητικής τους αλλά και της αντοχής του ξύλου στις καιρικές συνθήκες και το χρόνο, εάν έχει επεξεργαστεί κατάλληλα. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό· το ξύλο είναι ένα βιοδιασπώμενο υλικό με πολύ μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον σε σχέση με άλλα υλικά, που χρησιμοποιούνται για κατασκευές κήπου, όπως το πλαστικό για παράδειγμα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες ξύλινες κατασκευές κήπου, που θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη σας σχεδιάζοντας τη διαμόρφωση του κήπου σας:

Φτιάξτε τις δικές σας κατασκευές κήπου με εμποτισμένη ξυλεία

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα της SHOWOOD που θα σας παρουσιάσει πρωτότυπες προτάσεις για να οργανώσετε τον κήπο σας και να επιλέξετε τις κατάλληλες ξύλινες κατασκευές, σύμφωνα με τις δικές σας απαιτήσεις.

3. Διακοσμήστε τον κήπο σας με χαλίκι και πέτρα

Διαμόρφωση κήπου με πέτρα

Χαλίκι και πέτρα, δυο από τα πιο όμορφα και πολυχρηστικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να δώσετε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον δικό σας κήπο. Όποια κι αν είναι η γενικότερη αισθητική γραμμή (μοντέρνα, παραδοσιακή, ιαπωνική, ρουστίκ, μεσογειακή) του χώρου σας, μπορείτε να κάνετε διαμόρφωση κήπου με χαλίκι σε διάφορα μεγέθη, σχήματα, χρώματα και υφές.

Η διακόσμηση κήπου με πέτρα ή με βότσαλα έχει επίσης ορισμένα πρακτικά πλεονεκτήματα. Βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού, επιβραδύνει την αποξήρανση του χώματος που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, αποτρέπει τη διάβρωση και προφυλάσσει τις ρίζες των φυτών. Γι’ αυτό και τα δύο αυτά υλικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες κηπουρούς.

4. Διαμόρφωση κήπου ιδανική για παιδιά

Διαμόρφωση κήπου για παιδιά

Τα παιδιά θα περάσουν πολλές ώρες στον κήπο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Και αυτό έχει πολλά θετικά στοιχεία, καθώς θα μπορέσουν έτσι να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να παίξουν στον καθαρό αέρα. Δείτε παρακάτω μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση κήπου για παιδιά:

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

Αποφύγετε τα φυτά με αγκάθια (κάκτοι, κτλ) και τα αιχμηρά ή τραχιά υλικά που θα μπορούσαν να επιφέρουν μικροτραυματισμούς.

Μια παιδική χαρά θα τα ενθουσιάσει!

Αν έχετε αρκετό χώρο για να τοποθετήσετε κάποιο όργανο παιδικής χαράς (κούνια, τσουλήθρα, πύργο αναρρίχησης, τραμπάλα, ξύλινο παιδικό σπίτι, τραμπολίνο), ο κήπος σας θα είναι πάντα γεμάτος με χαρούμενες παιδικές φωνές.

Επιλέξτε τα κατάλληλα φυτά

Τα λουλούδια με ζωηρά χρώματα, όπως ο ηλίανθος, θα τα ενθουσιάσουν. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα αρωματικά βότανα με τη μυρωδιά θα αναπτύξουν τις αισθήσεις τους. Τα παιδιά έχουν πολλά να μάθουν από τα φυτά σε έναν κήπο.

Στην ιστοσελίδα της SHOWOOD θα δείτε πολλές προτάσεις για απόλυτα ασφαλή όργανα παιδικής χαράς και ξύλινα παιδικά σπίτια, κατασκευασμένα από εμποτισμένο σκανδιναβικό ξύλο που τηρεί όλα τα πρότυπα ποιότητας.

5. Δημιουργήστε όμορφες γωνιές με έπιπλα κήπου

Διαμόρφωση κήπου με έπιπλα κήπου

Ανάλογα με το μέγεθος του κήπου σας, μπορείτε να οριοθετήσετε με έπιπλα κήπου κάποιους χώρους για να δημιουργήσετε όμορφες, φιλόξενες γωνιές. Ένα ξύλινο τραπέζι με καρέκλες ή ένας πάγκος πικ-νικ, για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθούν σε έναν χώρο, όπου θα βρίσκεστε με την οικογένεια ή τους φίλους σας για να φάτε, να πιείτε ένα κοκτέιλ το βράδυ ή να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια. Μπορείτε να δημιουργήσετε επίσης μια μικρή γωνιά και για την ψησταριά σας ή να απομονώσετε έναν χώρο για τα παιδιά με ξύλινα ράφια και διακοσμητικά.

Βρείτε τα ξύλινα έπιπλα που ταιριάζουν στην αισθητική σας

6. Αναβαθμίστε την ιδιωτικότητα του κήπου σας

Διαμόρφωση κήπου για ιδιωτικότητα

Εάν δε ζείτε σε κάποια αγροικία μακριά από τον αστικό ιστό, πιθανότατα θα υπάρχουν γείτονες με οπτική πρόσβαση στον κήπο σας. Αλλά υπάρχουν εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα και να αναβαθμίσετε την ιδιωτικότητά σας.

Επιλέγοντας κάποια ψηλά φυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πράσινο τοίχο, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον. Κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό είναι τα μπαμπού, ο πυξός, η τούγια, τα φωτίνια, το κυπαρίσσι, κ.ά., φυτεμένα στο χώμα ή σε ζαρντινιέρες.

Η οριοθέτηση του κήπου σας μπορεί να γίνει με είδη περίφραξης, όπως φράχτες, καφασωτά, καλαμωτές, ξύλινα πάνελ, κτλ. Κάποια αναρριχητικά φυτά, όπως ο κισσός, θα προσδώσουν ακόμη περισσότερη απομόνωση και παράλληλα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

7. Μοναδική σκίαση με αισθητική ξύλου & καλαμωτές

Σκίαση κήπου

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη διακόσμηση κήπου που συνδέεται άμεσα με το πόσο πραγματικά θα τον χαρείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι η προστασία από τον ήλιο. Ειδικά στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας και με δεδομένη την υπερθέρμανση του πλανήτη, που ανεβάζει όλο και περισσότερο τον υδράργυρο τους θερινούς μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσετε στην αποτελεσματική σκίαση.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της SHOWOOD για να δείτε μια μεγάλη ποικιλία από πρακτικά, οικονομικά και αποτελεσματικά συστήματα σκίασης εξωτερικών χώρων, όπως ξύλινες πέργκολες, πανιά και δίχτυα σκίασης, στόρια εξωτερικού χώρου, τεντόπανα, καλαμωτές, κ.ά. Η διαχρονική αισθητική του ξύλου θα αναδείξει τον κήπο σας με μοναδικό τρόπο.

Δείτε πανιά σκίασης υψηλής ποιότητας σε διαφορετικά σχέδια

Στη SHOWOOD εστιάζουμε σε προϊόντα ξυλείας υψηλής ποιότητας για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και διαμόρφωση κήπων. Ακολουθήστε μας στο Facebook, το YouTube, το Instagram και το Linkedin για να δείτε πρωτότυπες ιδέες και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε έναν κήπο που θα ξεχωρίζει, χαρίζοντάς σας στιγμές απόλαυσης για πολλά χρόνια.