Βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου: Χρωματολόγιο, αποχρώσεις και συμβουλές για βάψιμο ξύλου με βερνίκι

Λόγω της μεγάλης αντοχής και ανθεκτικότητας, αλλά και της φυσικής του εμφάνισης, το ξύλο είναι ένα τέλειο υλικό για την κατασκευή επίπλων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους. Οι σύγχρονες τεχνικές εμποτισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής και την αντοχή του στις καιρικές συνθήκες, προστατεύοντάς το παράλληλα από τους μύκητες και τα έντομα.

Κάποιες φορές όμως μια αλλαγή ανανεώνει και δίνει ζωντάνια σε κάτι κλασικό. Με τη βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου μπορείτε να ανανεώσετε και να αναβαθμίσετε την αυλή ή τον κήπο με το πλούσιο χρωματολόγιο για ξύλο και ξύλινες επιφάνειες της SHOWOOD.

Καθαριότητα για μεγάλη διάρκεια ζωής

Ο τακτικός καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα για τη συντήρηση του ξύλου σε έπιπλα, γλάστρες, και ξύλινες κατασκευές. Συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, στην αρχή και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και ίσως άλλη μια φορά ενδιάμεσα. Το απλούστερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πανί ελαφρώς βρεγμένο με νερό και κάποιο ήπιο σαπούνι ή απορρυπαντικό. Αν υπάρχουν λεκέδες μπορείτε να τους βγάλετε με ειδικό καθαριστικό για ξύλο.

Συμβουλές για τη βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου

Βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου με πινέλο

Το βάψιμο των επίπλων εξωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτό ισχύει είτε τα βάφετε για πρώτη φορά μετά την αγορά ή την κατασκευή τους είτε γιατί αναδιαμορφώνετε το αίθριό σας και διαλέξατε για τη διακόσμησή του διαφορετικές αποχρώσεις ξύλου.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για βάψιμο ξύλου με βερνίκι. Βάψτε εύκολα και σωστά τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, αλλά και τις γλάστρες εξωτερικού χώρου ή την περίφραξη κήπου σας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο και να δώσει μια ολοκληρωμένη αισθητική.

Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία

Διαλέξτε από την αρχή τα κατάλληλα εργαλεία βαψίματος και η όλη διαδικασία θα γίνει ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Αγοράστε πινέλα και ρολά καλής ποιότητας, που δεν θα αφήσουν τρίχες ή χνούδι στο βαμμένο ξύλο, στα κατάλληλα μεγέθη για τις επιφάνειες που θα βάψετε.

Είτε ψάχνετε για ένα μεγάλο ρολό για να βάψετε μια ξύλινη τάβλα είτε για μικρά πινέλα για τις λεπτομέρειες μικρών επίπλων, στη SHOWOOD θα βρείτε το κατάλληλο εργαλείο. Δείτε τη μεγάλη γκάμα επιλογών σε εργαλεία βαφής ξύλου και θα βρείτε σίγουρα αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής σας εργασίας.

Εργαλεία & υλικά SHOWOOD

Προετοιμάστε τον χώρο εργασίας

Πριν στρωθείτε στη δουλειά, προετοιμάστε τον χώρο εργασίας σας. Εάν πρόκειται να βάψετε κάποια έπιπλα σε εσωτερικό χώρο, βεβαιωθείτε ότι εξαερίζεται σωστά. Καλύψτε με μουσαμά, πανιά ή παλιές εφημερίδες το πάτωμα ή το γρασίδι και μετακινήστε τυχόν έπιπλα ή γλάστρες, που δεν θέλετε να βαφτούν, μακριά από τον χώρο βαφής.

Προστατευτείτε με γάντια και μάσκα

Ένα ζευγάρι γάντια εργασίας θα κρατήσει τα χέρια σας καθαρά. Μια μάσκα και ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά θα σας προστατεύσουν από τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα βερνίκια, όπως και από τα σωματίδια ξύλου που μπορεί να πεταχτούν όταν γυαλοχαρτίσετε.

Αφαιρέστε ό, τι δεν θα βαφτεί

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του βαψίματος αφαιρέστε πόμολα, χερούλια, μεντεσέδες και άλλα εξαρτήματα που δεν πρόκειται να βαφτούν, αν είναι δυνατόν. Όσο κι αν προσέξετε ή ακόμη κι αν προστατέψετε τα σημεία αυτά με ταινία το πιο πιθανό είναι ότι τελικά θα τα λερώσετε ή δεν θα βάψετε σωστά το ξύλο γύρω τους.

Καθαρίστε τα παλιά βερνίκια ή χρώματα

Αν το ξύλο έχει ήδη βαφτεί ή περαστεί με βερνίκι, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα διαβρωτικό χρωμάτων που αφαιρεί τα παλιά χρώματα. Για να λειτουργήσει σωστά το προϊόν, θα πρέπει να αποφύγετε την εφαρμογή του σε μέρες με δυνατό άνεμο ή έντονη ηλιοφάνεια.

Προετοιμασία με γυαλόχαρτο

Γυαλοχαρτίζοντας ξύλο εξωτερικού χώρου

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι επιφάνειες που θα βαφτούν πρέπει να τριφτούν και να καθαριστούν καλά, ώστε να γίνουν όσο πιο λείες και ομαλές γίνεται. Το τρίψιμο με γυαλόχαρτο θα τους δώσει την κατάλληλη υφή. Για μικρές επιφάνειες που δεν χρειάζονται έντονο τρίψιμο πολύ πρακτικό είναι το γυαλόχαρτο σε μορφή σφουγγαριού. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε προσεκτικά τη σκόνη ξύλου που θα δημιουργηθεί με ένα καθαρό πανί.

Ψάχνετε για μια έτοιμη λύση χρωματισμένου ξύλου; Η SHOWOOD παραδίδει έτοιμες χρωματισμένες ξύλινες κατασκευές στον χώρο σας.

Επικοινωνία

Βάψιμο ξύλου με βερνίκι & τι βερνίκι να επιλέξετε;

Τα ειδικά βερνίκια ενισχύουν το ξύλο ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και του δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφανές λούστρο ξύλου, που ανανεώνει το φυσικό χρώμα του και του προσδίδει λάμψη ή χρωματιστά βερνίκια που σας επιτρέπουν να αλλάξετε το αρχικό χρώμα.

Χρώματα για ξύλο εξωτερικού χώρου

Στη SHOWOOD θα βρείτε οικολογικά και άοσμα βερνίκι,  που φέρουν όλες τις εγγυήσεις. Διαλέξτε ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις που καλύπτουν τα νερά του ξύλου, αλλά και φυσικές αποχρώσεις ξύλου που επιτρέπουν στα νερά του ξύλου να φαίνονται, όπως δρυς, καρυδιά, μαόνι, αγριοκερασιά, κ.ά. Δώστε στις ξύλινες επιφάνειές σας την αισθητική που επιθυμείτε.

Το βάψιμο επίπλων ξύλου με βερνίκι πρέπει να γίνεται σε απόλυτα ξηρό ξύλο. Εφαρμόστε το βερνίκι στην ίδια κατεύθυνση με τα νερά του ξύλου, με ομοιόμορφες κινήσεις του πινέλου ή του ρολού.

Χρήσιμο Tip: Οι πιο σκούρες αποχρώσεις ξύλου λειτουργούν ως ένα επιπρόσθετο φιλμ που προστατεύει το ξύλινο αντικείμενο από τις ηλιακές ακτίνες.

Δείτε τις best selling αποχρώσεις μας

Κατά την επιλογή της βαφής ξύλου εξωτερικού χώρου δεν έχει τόσο σημασία το φινίρισμα που θα επιλέξετε – γυαλιστερό, σατέν ή ημίθαμπο (eggshell) – αλλά αν η μπογιά είναι ειδικά κατασκευασμένη για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Βαφή ξύλου με βερνίκι ξύλου χρώματος δρυς

Βάψιμο ξύλου με βερνίκι – Πόσα χέρια χρώμα χρειάζεται να περάσετε;

Εφαρμογή χρώματος σε ξύλο σε ξύλινα διαχωριστικά

Με ένα καλής ποιότητας χρώμα συνήθως δύο χέρια είναι αρκετά. Μην προσπαθήσετε να εφαρμόσετε ένα παχύ στρώμα χρώματος για να ολοκληρώσετε τη δουλειά γρηγορότερα. Μεταξύ των στρώσεων, περιμένετε να στεγνώσει το χρώμα για μερικές ώρες. Στο τέλος, αφήστε το έπιπλο να στεγνώσει πολύ καλά, χωρίς να έρθει σε επαφή με άλλα αντικείμενα.

Extra tip: Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν από την εφαρμογή του διαβρωτικού χρωμάτων, του ασταριού και του βερνικιού ή της βαφής.

Βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου – μια απόλυτα προσωπική υπόθεση

Ξύλινη κούνια εξωτερικού χώρου βαμμένη κυπαρισσί

Η επιλογή του χρώματος ή των χρωμάτων είναι αυστηρά υποκειμενική και εξαρτάται από τη γενικότερη αισθητική του χώρου σας. Κάποιοι προτιμούν το φυσικό χρωματολόγιο για ξύλο, που εναρμονίζεται εύκολα με κάθε στυλ διακόσμησης εξωτερικού χώρου. Άλλοι ίσως προτιμήσουν κάποιο έντονο χρώμα που θα ζωντανέψει τον κήπο ή την αυλή.

Βαμμένη αποθήκη εξωτερικού χώρου

Η SHOWOOD προτείνει τα ποιοτικά χρώματα της εταιρείας LITTLE GREENE σε μια μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, κατασκευασμένα από τις καλύτερες πρώτες ύλες. Πέρα από τις αποχρώσεις που θα δείτε online, έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε συγκεκριμένα χρώματα ή ακόμη και να ζητήσετε να σας παραδοθούν έτοιμα βαμμένα αντικείμενα ακριβώς στην απόχρωση που θέλετε και που ταιριάζει με τη διακόσμησή σας.

Ζητήστε τη δική σας απόχρωση

Επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο προσωπικό της SHOWOOD που θα σας ενημερώσει για ό, τι αφορά τη βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου και θα σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Για περισσότερη ενημέρωση σε ό, τι αφορά τις εφαρμογές ξύλου και τα δομικά υλικά ακολουθήστε τη SHOWOOD σε FacebookInstagramPinterestYouTube και Linkedin. Θα βρείτε χρήσιμες ιδέες και πρακτικές συμβουλές για να διαμορφώσετε καλαίσθητα τον εξωτερικό σας χώρο και να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο την αυλή και τον κήπο σας.