Ξύλινα έπιπλα κήπου: Ένας οδηγός για να φτιάξετε τον ιδανικό κήπο

Αν θέλετε να ομορφύνετε τον κήπο σας και να επενδύσετε στην ποιότητα και την αισθητική, τότε τα ξύλινα έπιπλα κήπου είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Γι’ αυτό και στην SHOWOOD σας ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό που θα σας βοηθήσει να καταφέρετε να δημιουργήσετε τον κήπο που πάντα ονειρευόσασταν. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε σημαντικά θέματα, όπως:

  • Γιατί να προτιμήσετε ξύλινα έπιπλα κήπου
  • Πώς να διαλέξετε τα κατάλληλα
  • Ποια είδη ξυλείας χρησιμοποιούνται
  • Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ξύλινα έπιπλα κήπου
  • Πώς να τα προστατέψετε, να τα βάψετε και να τα διατηρήσετε
  • Πώς να τα αποθηκεύσετε
  • Γιατί η SHOWOOD είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή για τα ξύλινα έπιπλα κήπου

Ένας όμορφα σχεδιασμένος και σωστά διατηρημένος εξωτερικός χώρος, όχι μόνο ενισχύει την αισθητική, αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στο έπακρο. Γι’ αυτό και τα έπιπλα ενός κήπου, μίας βεράντας ή ακόμα κι ενός μικρού μπαλκονιού, είναι μία από τις σημαντικές επενδύσεις εξωτερικών χώρων.

Γιατί να προτιμήσετε ξύλινα έπιπλα κήπου

Όταν διαμορφώνετε τον κήπο σας, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο αρχικό υλικό των επίπλων που θα επιλέξετε. Το ξύλο είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα υλικά και μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τα έπιπλα εξωτερικού χώρου γιατί υπερέχει στην εμφάνιση, την αντοχή και τη δυνατότητα να ταιριάξει με κάθε εξωτερικό περιβάλλον. Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε το ξύλο είναι:

  • Αισθητική

Ένα από τα “δυνατά χαρτιά” των ξύλινων επίπλων κήπου είναι η εμφάνιση. Είτε πρόκειται για σκληρά είτε για μαλακά ξύλα, κάθε κομμάτι έχει το δικό του μοναδικό λουκ που διαμορφώνεται από την υφή, τους ρόζους και τους χρωματισμούς του. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο δομικό υλικό με τεράστια ποικιλία στο χρώμα και την υφή, και κατ’ επέκταση στην διαχρονική αισθητική που προσφέρει σε έναν εξωτερικό χώρο.

  • Αντοχή

Όταν σκέφτεστε έπιπλα κήπου, πρέπει πάντα να σκέφτεστε και την αντοχή σε καιρικές συνθήκες, στον χρόνο και στους μικροοργανισμούς. Το ξύλο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που αντέχει στην πάροδο του χρόνου, απαιτώντας σχετικά μικρή συντήρηση. Μάλιστα με τα ξύλινα έπιπλα κήπου της SHOWOOD που είναι κατασκευασμένα από εμποτισμένη ξυλεία από σκανδιναβική πεύκη, η αντοχή τους στην φθορά, τους μικροοργανισμούς και την έκθεση σε αντίξοες εξωτερικές συνθήκες (π.χ. υγρασία, υπεριώδης ακτινοβολία, εναλλαγές θερμοκρασίας) αυξάνεται κατακόρυφα. Μάθετε τα πάντα για την εμποτισμένη ξυλεία από τον οδηγό μας.

  • Φιλικά στο περιβάλλον

Το ξύλο από μόνο του είναι από τα πιο ανανεώσιμα υλικά, που σημαίνει ότι έχει πολύ μικρή επίπτωση στο περιβάλλον σε σχέση με άλλα υλικά όπως το πλαστικό. Επίσης, η αντοχή του στον χρόνο σημαίνει πως όσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής του, τόσο μικρότερη η ενέργεια που θα σπαταληθεί για να παραχθεί ένα νέο ξύλινο προϊόν. Είναι πλήρως ανανεώσιμο και τα απόβλητά του είναι συνήθως πλήρως βιοδιασπώμενα.

Πώς να διαλέξετε τα κατάλληλα ξύλινα έπιπλα κήπου

Για να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τα έπιπλα του κήπου σας ή οποιουδήποτε εξωτερικού σας χώρου, πρέπει να αναλογιστείτε εκ των προτέρων τα εξής:

Ποια είναι η αντοχή τους;

Τα ξύλινα έπιπλα, ανάλογα με την κατασκευή τους, έχουν και διαφορετική αντοχή στη φθορά, τη μούχλα ή τους μικροοργανισμούς που τα διαβρώνουν. Αναζητήστε τα χαρακτηριστικά τους και το επίπεδο αντοχής τους σε κάθε έναν από τους κινδύνους διάβρωσης. Αν για παράδειγμα θέλετε να τα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια και με την ελάχιστη συντήρηση, τότε η εμποτισμένη ξυλεία είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή για τα έπιπλά σας.

Σε τι κλίμα και καιρικές συνθήκες θα είναι εκτεθειμένα;

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, η καθημερινή, πολύωρη έκθεση στον ήλιο, οι συχνές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, όλα αυτά επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τα ξύλινα έπιπλα κήπου. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από το είδος του ξύλου, πρέπει να αναλογιστείτε και την συντήρησή τους ή την προστασία τους (π.χ. με καλύμματα ή να τους προσφέρετε σκιά). Αν είστε σε ένα ξηρό κλίμα, η επιλογή είναι πολύ εύκολη. Αν όμως είστε σε υγρό περιβάλλον ή σε τοποθεσία με συχνές χιονοπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα έπιπλα θα απορροφούν αρκετή ποσότητα νερού και άρα χρειάζεστε ένα πολύ ανθεκτικό ξύλο.

Πού θα τα τοποθετήσετε;

Θα είναι πλήρως εκτεθειμένα ή θα είναι κάτω από κάποια ομπρέλα ή πέργκολα; Τα χρειάζεστε για τον κήπο σας ή τα θέλετε για τη βεράντα σας; Αν υπάρχει έστω και λίγη προστασία των επίπλων λόγω της τοποθέτησής τους, τότε μπορείτε να επιλέξετε μαλακά ξύλα, που δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην πλήρη έκθεση. Σημαντικό είναι επίσης να αναλογιστείτε και σε τι έδαφος θα τα τοποθετήσετε, διότι κάποια έπιπλα είναι προορισμένα για σκληρό έδαφος όπως το τσιμέντο και κάποια για μαλακό όπως το γρασίδι.

Πού θα τα αποθηκεύσετε;

Όταν επιλέγετε ξύλινα έπιπλα κήπου, πρέπει πάντα να έχετε εξασφαλίσει και ένα σημείο όπου θα τα αποθηκεύσετε για να τα προστατέψετε όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Τα έπιπλα μπορούν να αποθηκευτούν σε γκαράζ, αποθήκες, υπόστεγα, σκεπαστά αίθρια, μπαλκόνια, ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται για τα έπιπλα κήπου

Υπάρχουν τρία είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται ευρέως:

Τα μαλακά ξύλα: Είναι συνήθως από κωνοφόρα δέντρα, όπως ο κέδρος, η πεύκη, η οξιά και το έλατο. Χωρίς κατάλληλη διεργασία δεν έχουν μεγάλη αντοχή και χρησιμοποιούνται πολύ ως οικοδομικά υλικά.

Τα σκληρά ξύλα: Προέρχονται από φυλλοβόλα δέντρα, όπως η κερασιά, η καρυδιά ή η καστανιά, ενώ πολύ δημοφιλή είναι και τα teak που προέρχονται από την Ασία. Χρησιμοποιούνται στην διακόσμηση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και στην επιπλοποιία.

Τα τεχνητά ξύλα: Τα ξύλα αυτά κατασκευάζονται από ίνες σκληρής ή μαλακής ξυλείας, οι οποίες μέσα από μηχανικές και θερμικές κατεργασίες, ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν επίπεδες επιφάνειες. Εδώ εμπίπτουν τα κόντρα πλακέ, οι ινοσανίδες ή ο καπλαμάς.

Πέρα από τα είδη ξύλων, ξεχωριστά κατηγοριοποιούνται και τα είδη ξυλείας:

Μη επεξεργασμένη ξυλεία

Η μη επεξεργασμένη ξυλεία, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, δεν έχει μεγάλη αντοχή στους εξωτερικούς χώρους γιατί είναι πολύ ευαίσθητη στη φθορά.

Επεξεργασμένη ξυλεία – Εμποτισμένη ξυλεία

Αν έχετε βρει ξύλινα έπιπλα με ενισχυμένη αντοχή, αλλά που διατηρούν τη φυσική τους εμφάνιση, τότε να ξέρετε πως αυτά προέρχονται από εμποτισμένη ξυλεία. Η εμποτισμένη ξυλεία σε κλίβανο υπό πίεση είναι η ξυλεία που, μέσα από την εφαρμογή του συντηρητικού, προστατεύεται για πολλά χρόνια από τους μύκητες και τα έντομα. Μάθετε τα πάντα για την εμποτισμένη ξυλεία από εδώ.

WPC

Το WPC (Wood Polymer Composite) είναι ουσιαστικά η σύνθετη ξυλεία, που χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμο ή ανακυκλωμένο ξύλο μαζί με τη χρήση πολυμερών/ρητίνης. Δεν σαπίζει και δεν αποτελεί τροφή για τερμίτες ή άλλου είδους ζωυφίων, γι’ αυτό κι έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είναι το μοντέρνο, οικολογικό ξύλινο υλικό/προϊόν με ευρεία χρήση στην περίφραξη κήπων και δαπέδων εξωτερικών χώρων. Μάθετε τα πάντα για τα WPC από τα Δάπεδα & περίφραξη κήπου: 7 Λόγοι για να επιλέξετε WPC Decking, Part 1 και Part 2.

Τα πιο δημοφιλή ξύλινα έπιπλα κήπου 

Σε κάθε εξωτερικό χώρο, είτε πρόκειται για κήπο, αυλή, μεγάλη βεράντα ή μικρό μπαλκόνι, τα έπιπλα είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν την αισθητική και θα βελτιώσουν την εμπειρία όταν τα χρησιμοποιείτε. Στην SHOWOOD τα ξύλινα έπιπλα κήπου ξεχωρίζουν για τη λειτουργικότητά τους, την αισθητική τους και την ποιότητα κατασκευής τους, διότι κατασκευάζονται από εμποτισμένη σκανδιναβική πεύκη και συναρμολογούνται με εξίσου ανθεκτικά και ποιοτικά εξαρτήματα.

Τα πιο δημοφιλή ξύλινα έπιπλα κήπου είναι τα:

Τραπέζια και καρέκλες

ξύλινο τραπέζι εξωτερικού χώρου

Με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες μπορείτε να δημιουργήσετε ένα old time classic σκηνικό που μπορείτε να απολαμβάνετε τα πάντα, από ρομαντικά δείπνα και πλούσια πρωινά, μέχρι οικογενειακά τραπέζια και παιχνίδια, και φυσικά με όση παρέα θέλετε.

Τα ξύλινα τραπέζια και καρέκλες της SHOWOOD προσφέρουν μέγιστη λειτουργικότητα αλλά και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που θα αναδείξει τον χώρο σας και θα σας φτιάχνει τη μέρα, κάθε μέρα. Βρείτε τα εδώ

Παγκάκια

ξύλινο παγκάκι

Τα παγκάκια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να υπάρχουν περισσότερα καθίσματα σε έναν εξωτερικό χώρο, και μια καλύτερη επιλογή από τα να πάρετε απλά περισσότερες καρέκλες. Μάλιστα, με τα ξύλινα παγκάκια και καναπέδες της SHOWOOD μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικές γωνιές χαλάρωσης. Ανακαλύψτε τα εδώ.

Πάγκοι Πικ-Νικ

πάγκος πικ νικ

Με τους πικ-νικ πάγκους μπορείτε να απολαμβάνετε τον κήπο σας όλο τον χρόνο. Σχεδιασμένοι για μεγάλη ή μικρή παρέα, είναι ένα από τα πιο διαχρονικά ξύλινα έπιπλα που μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους χρήση: από παιχνίδι, μέχρι δείπνο. Οι ξύλινοι πάγκοι picnic της SHOWOOD, που θα τους βρείτε εδώ, είναι κατασκευασμένοι από εμποτισμένη σκανδιναβική πεύκη και σχεδιασμένοι να αντέχουν τις προκλήσεις κάθε εποχής.

Ξύλινες κούνιες & αιώρες

ξύλινη αιώρα

Γίνετε και πάλι παιδιά κι απολαύστε την ύπαιθρο με ξύλινες κούνιες και πολυθρόνες. Η χαρά που θα σας προσφέρουν τέτοιου είδους έπιπλα είναι ανεκτίμητη, ενώ το επίπεδο της χαλάρωσης που προσφέρουν ξεπερνά πάντα κάθε προσδοκία. Με μοναδικό σχεδιασμό και εγγυημένη άριστη ποιότητα, βρείτε τις ξύλινες κούνιες και αιώρες κήπου της SHOWOOD εδώ.

Διακοσμητικά

ξύλινα φωτιστικά εξωτερικού χώρου

Πέρα από τα λειτουργικά ξύλινα έπιπλα, κάθε κήπος μπορεί να ενισχυθεί με διακοσμητικά έπιπλα που χρωματίζουν, φωτίζουν και αναδεικνύουν. Αυτό μπορεί να γίνει με ξύλινες γλάστρες ή ραφιέρες σε πολλά σχέδια τα οποία μπορείτε να γεμίσετε με πολύχρωμα λουλούδια, να βάλετε φωτιστικά που ταιριάζουν στο φυσικό τοπίο ή να τοποθετήσετε μαξιλάρια. Βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τη διακόσμηση του κήπου σας από εδώ.

Βρείτε εδώ 7 + 1 Ιδέες για διακόσμηση μπαλκονιού.

Πώς να προστατέψετε, να βάψετε και να διατηρήσετε τα ξύλινα έπιπλα κήπου

Συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε και να προστατέψετε σωστά τα ξύλινά σας έπιπλα:

Βήμα 1: Πλύνετέ τα με ζεστό νερό και σαπούνι

Το πλύσιμο των ξύλινων επίπλων πρέπει να είναι απαλό και ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά ή τη μούχλα, είναι να χρησιμοποιήσετε άφθονο νερό και σαπούνι.

Βήμα 2: Λειάνετε τους επίμονους ρύπους

Ακόμα και τα έπιπλα από την καλύτερη και ποιοτικότερη ξυλεία μπορούν να αποκτήσουν επίμονους ρύπους που δεν φεύγουν με το νερό και το σαπούνι. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τρίψετε ελαφρά με γυαλόχαρτο ή λειαντικό σφουγγάρι.

Βήμα 3: Προστατέψτε το ξύλο με λάδι ή βαφές

Περάστε μια φορά το χρόνο τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου με ειδικό λάδι συντήρησης, ένα ειδικό μίγμα από έλαια και κερί που έχει τη δυνατότητα να συντηρεί, να φρεσκάρει και να ζωντανεύει το ξύλο. Διαβάστε περισσότερα για τη συντήρησή τους στο άρθρο “Συντήρηση ξύλου για έπιπλα εξωτερικού χώρου“. 

Από την άλλη, αν θέλετε να δώσετε ένα φρέσκο λουκ στα ξύλινα έπιπλα του κήπου σας, στην SHOWOOD μπορείτε να βρείτε ειδικές βαφές και βερνίκια, διαφανή ή σε αποχρώσεις, που προσφέρουν στις ξύλινες επιφάνειές σας την κάλυψη, την προστασία και την αισθητική που επιθυμείτε. Θα βρείτε επίσης και κατάλληλα πινέλα και ρολά.

Βήμα 4: Επαναλάβετε τον καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο

Τα ξύλινα έπιπλα κήπου καλό θα είναι να τα καθαρίζετε δύο φορές τον χρόνο: Μία φορά την άνοιξη, όταν θα τα πρωτο ξεσκεπάσετε, και άλλη μία λίγο πριν τα αποθηκεύσετε. Σιγουρευτείτε μόνο ότι έχουν στεγνώσει πλήρως πριν την αποθήκευση.

Πώς να τα αποθηκεύσετε

Όπως προαναφέρθηκε, τα ξύλινα έπιπλα κήπου μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ξηρά μέρη όπου ο αέρας ανακυκλώνεται, όπως γκαράζ, αποθήκες ή ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Ωστόσο, αν έχετε πολλά έπιπλα και δεν έχετε τόσο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύμματα από διαπνέοντα υφάσματα, που δεν εμφανίζουν κηλίδες και που απωθούν την υγρασία και τη μούχλα. Προσέξτε τα πλαστικά καλύμματα γιατί πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε σάπισμα των επίπλων.

Γιατί η SHOWOOD είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή για τα ξύλινα έπιπλα κήπου

Στην SHOWOOD «παίρνουµε το καλύτερο που µας δίνει η φύση για να προσφέρουµε το καλύτερο που ο άνθρωπος µπορεί να δηµιουργήσει!». Σήμερα έχουμε πανελλαδική παρουσία και δραστηριοποιούμαστε στην εισαγωγή, εµπορία και εξαγωγή προϊόντων ξυλείας για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά στα προϊόντα ξυλείας, είμαστε η πιο αξιόπιστη επιλογή γιατί:

  • Διαθέτουμε αποθήκες ειδικά σχεδιασμένες για είδη κήπου και εκθεσιακούς χώρους που ξεπερνούν τα 15.000 τ.μ.
  • Διανέμουμε σε Αττική, αλλά και όλη την Ελλάδα
  • Διαθέτουμε εξειδικευμένο προσωπικό που είναι πάντα στη διάθεσή σας για να δώσει απαντήσεις σε κάθε ερώτηση, να λύσει κάθε πρόβλημα ή απορία και φυσικά να κάνει μοναδικές προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας.
  • Δίνουμε έμφαση στην φροντίδα του περιβάλλοντος και γι’ αυτό εμπορευόμαστε προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με διαδικασίες σύμφωνες με τους δασικούς κανονισμούς.
  • Προσφέρουμε τεράστια ποικιλία σε ξύλινα έπιπλα κήπου και τις έξυπνες λύσεις, για την καλύτερη αξιοποίηση κάθε τετραγωνικού του υπαίθριου χώρου σας.
  • Εγγυόμαστε για την εξαιρετική ποιότητα των ξύλων και των υλικών μας, έτσι ώστε να έχει αξία κάθε αγορά σας.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας ή κατεβάστε  ΔΩΡΕΑΝ τον κατάλογο των προϊόντων μας για να βρείτε τα έπιπλα που σας ταιριάζουν και να δημιουργήσετε τον κήπο που ονειρεύεστε.