Τα πάντα για τις καλαμωτές: Είδη, χρήσεις και εφαρμογές

Οι καλαμωτές είναι ένα πλέγμα καλαμιών, συνήθως από 100% φυσικό υλικό, που χρησιμοποιούνται για σκίαση, περίφραξη ή για διακόσμηση. Είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που ταιριάζει σε κάθε εξωτερικό χώρο, από μικρή αυλή ή κήπο, μέχρι μπαλκόνι ή εξωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, γιατί πρόκειται για ένα προϊόν με πολλαπλά οφέλη, σημαντικές χρήσεις και ευρεία εφαρμογή.  

Κάποια από τα πιο σημαντικά οφέλη τους είναι:

  • Χαμηλό κόστος & χαμηλή συντήρηση
  • Φιλικές προς το περιβάλλον
  • Εύχρηστες και εύκολες στην εγκατάσταση
  • Μεγάλη γκάμα σε είδη
  • Ευρεία εφαρμογή
  • Προσφέρουν ιδιωτικότητα
  • Προσφέρουν σκιά και δροσιά

Καλαμωτές & οι Χρήσεις τους

Γενικότερα, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους και, ανάλογα το είδος τους, να δημιουργήσουμε μια πολύ ξεχωριστή οπτική στον χώρο μας. Αποτελούν μία εξαιρετικά αποτελεσματική λύση σε περιπτώσεις που αναζητάμε:

Οριοθέτηση: Μπορούν να διαχωρίζουν χώρους στον κήπο, έτσι ώστε να δημιουργούνται μοναδικές γωνιές.

Αίσθηση της ιδιωτικότητας: Δίνουν την αίσθηση της απομόνωσης, ακόμα και σε μπαλκόνια με αδιάκριτους γείτονες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Ενίσχυση διακόσμησης: Είναι μια old time classic διακοσμητική πινελιά.

Σκίαση: Μπορούν να δημιουργούν σκιερά σημεία όπου τα χρειαζόμαστε.

Κάλυψη: Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες επιλογές για να ντύσουμε πέργκολες, σκίαστρα, στέγαστρα και κιόσκια

Περίφραξη: Μία μοντέρνα επιλογή περίφραξης, εύκολη στην τοποθέτηση και άκρως αποτελεσματική, χωρίς να χάνει την αισθητική της αξία με την πάροδο του χρόνου.

Καλαμωτές & τα Είδη τους

Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση, μπορείτε να βρείτε πολλά είδη καλαμωτών που μπορούν να ντύσουν τον εξωτερικό χώρο σας.

  • Κάποιες από αυτές με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι:
  • Από μπαμπού με χοντρό ή λεπτό καλάμι, σε μια πιο καφετί απόχρωση.
  • Από μπαμπού μασίφ, ένα ισχυρό φυσικό υλικό.
  • Οι κίτρινες καλαμωτές που είναι γνωστές ως “ελληνικό καλάμι”
  • Με μισό καλάμι
  • Με ψιλό καλάμι
  • Καλαμωτή λυγαριάς ή λεπτοκαρυάς
  • Καλαμωτή λυγαριάς μασίφ με φυσική καφέ απόχρωση.
  • Καλαμωτή με ακρόκλαδα
  • PVC καλαμωτές

Στην SHOWOOD θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προτάσεις με όλα τα είδη των καλαμωτών και στις καλύτερες τιμές της αγοράς, που θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη. Θα τις βρείτε σε διάφορες μορφές, όπως 

Πώς να τις επιλέγετε

Για να είστε σίγουροι ότι επιλέγετε την κατάλληλη καλαμωτή για τον χώρο σας, πρέπει να αναλογιστείτε το μέγεθος που τη θέλετε, την αντοχή και την ποιότητά της. Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου τη χρήση που επιθυμείτε να  κάνετε, τον οικονομικό σας προϋπολογισμό, και φυσικά, την αισθητική του χώρου όπου θα τοποθετηθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πριν καταλήξετε στο είδος καλαμωτής που θα προτιμήσετε, λάβετε υπόψιν σας:

  1. Αυτές που διαθέτουν διετές καλάμι είναι προτιμότερες από εκείνες με μονοετές, καθώς το καλάμι τους έχει μείνει 2 χρόνια στη ρίζα του, άρα έχει σκληρύνει εξωτερικά, δημιουργώντας μια φυσική υάλωση.
  2. Το συγκεκριμένο καλάμι δεν παρουσιάζει καμία συρρίκνωση μετά την τοποθέτησή του, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται μεγάλα κενά ανάμεσα στα καλάμια, ενώ παράλληλα η διάρκεια ζωής του διετούς καλαμιού είναι διπλάσια από αυτή του μονοετούς.
  3. Επιπλέον, επιλέξετε καλαμωτή που κατέχει πιστοποιητικό phytosanitary.

To πιστοποιητικό αυτό εγγυάται πως τα φυτικά προϊόντα έχουν επιθεωρηθεί και δοκιμαστεί σύμφωνα με τις απαραίτητες διαδικασίες. Επομένως είναι απαλλαγμένα από παράσιτα και ζωύφια που καθορίζονται από τη χώρα ή την περιοχή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, το πιστοποιητικό phytosanitary μας εξασφαλίζει πως τα αντίστοιχα πιστοποιημένα φυτικά προϊόντα, στην προκειμένη περίπτωση οι καλαμωτές, πληρούν τις τρέχουσες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της εκάστοτε χώρας ή περιοχής εισαγωγής τους.

Τα καλάμια μιας καλαμωτής μπορούν να είναι δεμένα μεταξύ τους:

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν ειναι το “δέσιμό” των καλαμωτών, το οποίο, όχι μόνο επηρεάζει τη διάρκεια ζωής τους, αλλά και την τελική τους εικόνα.

  1. Με σύρμα γαλβανιζέ, υλικό που είναι ανθεκτικό για συνθήκες εξωτερικού χώρου και που εξασφαλίζει για την καλαμωτή μια σταθερή κατασκευή.
  2. Με pvc, που δεν διακρίνεται άμεσα επάνω στη καλαμωτή και εξασφαλίζει επίσης ανθεκτικότητα σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος.
  3. Θα βρείτε επίσης καλαμωτές που το γαλβανιζέ σύρμα που τις δένει, δεν είναι περιμετρικά περασμένο από κάθε καλάμι, αλλά περνάει από μέσα του, ώστε να είναι πιο διακριτικό στο μάτι. 

Καλαμωτές και οι Εφαρμογές τους

1. Περίφραξη

PVC καλαμωτή για περίφραξη

Μία από τις πιο γενικές χρήσεις τους είναι η περίφραξη ή η κάλυψη ενός υπάρχοντος φράχτη, με σκοπό να προσφέρουν περισσότερη ιδιωτικότητα ή μια καλύτερη αισθητική στην αυλή ή τον κήπο μας.

Είναι σχετικά οικονομικές και εύκολες στην εγκατάστασή τους και μπορούν να προσαρμοστούν για να ταιριάζουν στους μεταλλικούς ή ξύλινους φράχτες μας, χωρίς πονοκέφαλο.

Δείτε κι άλλες ιδέες για μοντέρνα περίφραξη σπιτιού.

2. Σε πέργκολα ή στέγαστρο

Καλαμωτή μπαμπού για πέργκολα

Ή σε κιόσκι και γενικά σε οποιαδήποτε κατασκευή εξωτερικού χώρου. Είναι εύχρηστες και εύκολες στην εγκατάσταση, έχουν μεγάλη αντοχή στον ήλιο και τις εξωτερικές συνθήκες γιατί είναι φυσικό προϊόν και προστατεύουν τα έπιπλα. Ακόμα και τα PVC παραμένουν αναλλοίωτα στην ηλιακή ακτινοβολία και δεν χρειάζονται συντήρηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, συν ότι πρόκειται για ένα πανάλαφρο και εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα σκίασης, είναι μία ολοένα και πιο συχνή επιλογή για κάθε έναν που θέλει να ντύσει την πέργκολά του.

Μάθετε περισσότερα στο “Στέγαστρο και πέργκολα: 4 Ιδέες για σκίαση & θωράκιση εξωτερικών χώρων”.

Tip: Προτιμήστε καλαμωτές από ολόκληρα καλάμια μπαμπού με περαστό σύρμα ή βέργα λεπτοκαρυάς που θα δημιουργήσουν μια στιβαρή «σκεπή» και σκιά για εσάς και τους επισκέπτες σας.

3. Οριοθέτηση χώρου

Ζευγάρι στον κήπο σε τραπέζι εξωτερικού χώρου και καλαμωτές για οριοθέτηση

Δημιουργήστε στον κήπο σας νοητά δωμάτια περιφράσσοντας και οριοθετώντας τον χώρο με καλαμωτές. Για παράδειγμα, μπορείτε να τις τοποθετήσετε γύρω από το καθιστικό, διαχωρίζοντας τον χώρο από τον υπόλοιπο κήπο και ενισχύοντας παράλληλα και την ιδιωτικότητά σας.

Tip: Ανάλογα το χρώμα των επίπλων σας, μπορείτε να επιλέξτε ανάμεσα στα καφέ ή κίτρινα καλάμια για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ μπορείτε καταλήξετε σε ψηλόλιγνες καλαμωτές που θα δημιουργήσουν πιο έντονα την αίσθηση του φυσικού φράχτη γύρω από το καθιστικό σας.

4. Διακόσμηση

Καλαμωτή ρολό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καλαμωτή ως κάλυμμα τοίχου και να ενισχύσετε την αίσθηση της φύσης, ακόμα και στο σαλόνι ή σε κάποιον ειδικό χώρο στο σπίτι σας. Τοποθετώντας μια καλαμωτή που συνοδεύεται από γλάστρες και φυτά εσωτερικού χώρου, ή ξύλινα διακοσμητικά και ράφια, μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα έναν μικρό παράδεισο μέσα στο ίδιο σας το σπίτι ή το μπαλκόνι σας.

Tip: Για τέτοιου είδους διακόσμηση, προτιμήστε εσωτερικούς χώρους ή χώρους που καλύπτονται από υπόστεγο ώστε να μην βρέχονται και να μην συσσωρεύεται υγρασία ανάμεσα στον τοίχο και την καλαμωτή.

5. Σκίαση

Καλαμωτές για σκίαση

Οι καλαμωτές, ειδικά οι μπαμπού, είναι εξαιρετικά συστήματα σκίασης. Προστατεύουν από τον έντονο ήλιο, ενώ παράλληλα αφήνουν τον αέρα να τις διαπεράσει, δημιουργώντας έναν σκιερό και δροσερό χώρο.

Tip: Μπορούν επίσης να ντυθούν με αναρριχώμενα φυτά ή συνθετικές φυλλωσιές, και να μετατρέψουν τον εξωτερικό σας χώρο σε έναν μικρό παράδεισο.

Μάθετε περισσότερα για τα συστήματα σκίασης, τι τιμές και τα οφέλη τους.

Στην SHOWOOD έχουμε τη λύση για κάθε γούστο, κάθε χώρο και κάθε ανάγκη σκίασης ή περίφραξης, με πιστοποιημένες καλαμωτές ανώτερης ποιότητας και στις καλύτερες τιμές της αγοράς

Δείτε κάθε είδους καλαμωτής ή κατεβάστε τον κατάλογο των προϊόντων μας και ξεφυλλίστε ελεύθερα!