Εμποτισμένη ξυλεία τι είναι & ποια είναι η διαδικασία εμποτισμού

Οι απαιτήσεις για τη διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, είτε για μια επιχείρηση είτε για ένα σπίτι, είναι πάντα αρκετά υψηλές. Ειδικά για μία μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα που οι εναλλαγές του καιρού είναι συχνές και οι εποχές έρχονται με έντονα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μία σταθερά αποδοτική και ολοκληρωτικά συμφέρουσα απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις είναι η εμποτισμένη ξυλεία. Μία απάντηση που η SHOWOOD γνωρίζει καλά.

Τι είναι η εμποτισμένη ξυλεία;

Η εμποτισμένη ξυλεία σε κλίβανο υπό πίεση είναι η ξυλεία που, μέσα από την εφαρμογή του συντηρητικού, προστατεύεται για πολλά χρόνια από τους μύκητες και τα έντομα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα μακροζωίας, το ξύλο τοποθετείται σε ένα κλειστό οριζόντιο κύλινδρο Ð, όπου ο αέρας έλκεται έξω από τον κύλινδρο κι έξω από τα κύτταρα του ξύλου. 

Στη συνέχεια, εισάγεται το συντηρητικό και το περιεχόμενο του κυλίνδρου εμποτισμού τίθεται υπό πίεση. Με τον τρόπο αυτό, το συντηρητικό εισέρχεται βαθιά μέσα στα κύτταρα του ξύλου. Μετά, το κενό αναρροφάται και πάλι για να βεβαιωθούμε ότι έχει αφαιρεθεί τυχόν πλεόνασμα από το συντηρητικό. Η διαδικασία φέρεται εις πέρας από μια κατεργασία στερεώσεως για να εξασφαλιστεί ότι το συντηρητικό θα παραμείνει στο ξύλο.

τι ειναι εμποτισμενη ξυλεια

Γιατί πρέπει να εμποτίζεται το ξύλο;

Γιατί ο εμποτισμός προστατεύει το ξύλο και του δίνει μια διάρκεια ζωής, πολλές φορές μεγαλύτερη από εκείνη των μη επεξεργασμένων ξύλων.

Η φυσική αντοχή του ξύλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του ξύλου, την πυκνότητα, την ηλικία του δέντρου από το οποίο κόβεται και τις συνθήκες υπό τις οποίες χρησιμοποιείται. Οι παράγοντες αυτοί είναι πάντα μεταβλητοί, αλλά η εμποτισμένη ξυλεία παρέχει τη βεβαιότητα της μακροχρόνιας χρήσης σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Από την άλλη, ένα ανεμπότιστο ξύλο δεν είναι ποτέ σταθερό.

Το ξύλο είναι ένα ένα ανανεώσιμο και φυσικό υλικό. Το ακατέργαστο ξύλο είναι ευπαθές με την πάροδο του χρόνου, κυρίως γιατί προσβάλλεται από έντομα που το αποσυνθέτουν. Διατρέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο από τη μούχλα και τους μύκητες, όταν εκτίθεται σε συνθήκες υγρασίας. Γενικά η συνεχή επαφή με μόρια νερού, τις περισσότερες φορές επηρεάζει την αντοχή του, με αποτέλεσμα να σαπίζει σε βάθος χρόνου. 

Γι’ αυτό και ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά την ενσωματωμένη ξυλεία εξωτερικού χώρου ή την ξυλεία που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το έδαφος ή με το νερό. Η θεραπεία με συντηρητικά BOCHEMIT διασφαλίζει ότι η ξυλεία παραμένει υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παρατείνει τη ζωή της σημαντικά. 

Όταν κάτι το αγαπάς, θες να το προστατέψεις. Έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο για να ζήσετε µαζί στιγµές που θα µείνουν αξέχαστες. Αυτός είναι ο ρόλος του εµποτισµού. 
- SHOWOOD

Πώς ξέρετε αν έχετε αγοράσει εμποτισμένη ξυλεία;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο “τρικ” που να μας λέει άμεσα αν ένα ξύλο είναι εμποτισμένο. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο σε ειδικό εργαστήριο, γιατί εκεί μπορεί να προσδιοριστεί η χημική σύνθεση των ουσιών.

Ένας τρόπος, όχι όμως απόλυτα αξιόπιστος, είναι να δείτε στο εσωτερικό του ξύλου αν έχει αποχρωματιστεί. Ο καλός εμποτισμός, αποχρωματίζει το ξύλο εσωτερικά. Όχι όμως στην καρδιά του. Κανένα προϊόν δεν θα αποχρωματιστεί στην καρδιά, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Αν δεν έχετε όμως εμπειρία, για να μπορείτε να τα συγκρίνετε θα χρειαστείτε ένα “καλό” κι ένα “κακό” προϊόν για να δείτε τη διαφορά. 

Ως απλός καταναλωτής, μπορείτε καλύτερα να βασιστείτε στη φήμη του κατασκευαστή ή του προμηθευτή σας. Είναι άγνωστος ο κατασκευαστής ή αγοράζετε το ξύλο στις “Πωλήσεις”; Πρέπει να προσέξετε γιατί το πολύ φθηνό προϊόν είναι συνήθως κακής ποιότητας χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στον εμποτισμό! 

Να ξέρετε επίσης, ότι ως καταναλωτής, έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε πιστοποιητικό εμποτισμού του ξύλου. Μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά της SHOWOOD από εδώ.

Τι χρώμα έχει το εμποτισμένο ξύλο;

Τι χρώμα έχει το εμποτισμένο ξύλο; 

Συνήθως, το εμποτισμένο ξύλο είναι λίγο πρασινωπό. Αυτό γιατί οι ουσίες που περιέχονται στην εμποτισμένη ξυλεία, πρασινίζουν όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα. Μπορεί επίσης γι’ αυτόν τον λόγο να δημιουργηθούν ρίγες ή κηλίδες, οι οποίες όμως ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου. Και ναι, μην ανησυχείτε, μπορείτε να το βάψετε! 

Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμποτισμένα ξύλα που είναι καφέ ή γκρι. Έχουν την ίδια επεξεργασία, μόνο που έχει προστεθεί μια ειδική βαφή κατά τον εμποτισμό, για να δώσουν μια πιο οικεία εμφάνιση.

Το εμποτισμένο ξύλο που έλαβα είναι πολύ υγρό, με μαύρες κηλίδες και μουχλιασμένο! 

Εάν το ξύλο είναι ακόμα πολύ υγρό, μπορεί να εμφανίζει μεγάλους μαύρους λεκέδες και να δίνει την εντύπωση ότι σαπίζει ήδη. Μην ανησυχείτε! Αυτοί λεκέδες είναι παράγωγα του εμποτισμού και θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν το ξύλο ξηρανθεί. Μπορείτε επίσης να τους απομακρύνετε μια μια βούρτσα ή ένα πανί. 

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν και λευκές νιφάδες. Αυτό δεν είναι το καλούπι, είναι άλατα από τους παράγοντες του εμποτισμού και όσο το ξύλο ξεραίνεται, αυτά βγαίνουν προς τα έξω. Πάλι μην ανησυχείτε! Οι λεκέδες αυτοί εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες και μπορείτε να τους σκουπίσετε με ένα πινέλο ή ένα πανί. 

Μπορούν όλα τα είδη ξύλου να διατηρηθούν με εμποτισμό;

Όχι. Λόγω των βιολογικών διαφορών μεταξύ των ειδών ξύλου, υπάρχουν διαφορές και στους βαθμούς με τους οποίους τα συντηρητικά μπορούν να εισαχθούν στο ξύλο.

Για παράδειγμα, σε ερυθρελάτη το συντηρητικό δεν εισέρχεται περισσότερο από μερικά χιλιοστά, ενώ το σομφό του πεύκου είναι διαπερατό μέχρι τον πυρήνα του. Στην περίπτωση αυτήν, το μη επεξεργασμένο σομφό είναι εκτιθέμενο τους μύκητες.

H εμποτισμένη ξυλεία θα πρέπει να βάφεται στην κατασκευή;

Όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητο διότι είναι ήδη εμποτισμένη μέχρι την καρδιά της. Ωστόσο, υπάρχει και η αισθητική άποψη. Μετά από λίγο καιρό, η άβαφη εμποτισμένη ξυλεία αλλάζει χρώμα (γκρι απόχρωση) λόγω της έκθεσής της στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό εξαρτάται από το πού έχει χρησιμοποιηθεί. Η SHOWOOD προτείνει βερνίκια με απόχρωση ή χωρίς, που εμποτίζουν το ξύλο, είναι άοσμα και οικολογικά. Η μόνη απαίτηση είναι ότι το ξύλο πρέπει να είναι στεγνό πριν από τη βαφή.

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω εμποτισμένη ξυλεία;

Γενικά, η εμποτισμένη ξυλεία χρησιμοποιείται οπουδήποτε το ξύλο πρόκειται να εκτίθεται στην επίδραση των εξωτερικών καιρικών συνθηκών. Δηλαδή, το εμποτισμένο ξύλο χρησιμοποιείται σε: 

• Πέργκολες

• Κιόσκια

• Εξοπλισμός παιδικής χαράς

• Διακόσμηση εξωτερικού χώρου ή κήπου

• Φράχτες

• Πασσάλους (αμπελουργία)

• Ως deck σε πισίνες, beach bar

• Ως deck σε δάπεδα εξωτερικού χώρου

• Ξύλινα έπιπλα κήπου

• Κατασκευαστική ξυλεία

Xρησιμοποιείται επίσης πολύ συχνά σε: 

• Στύλους ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφώνων

• Στρωτήρες, διαβάσεις και γέφυρες

• Βιομηχανικούς πύργους ψύξης

• Θαλάσσιες αποβάθρες και προβλήτες

• Αναχώματα

• Πεζοδρόμια

Προϊόντα εμποτισμένης ξυλείας

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές από έτοιμα προϊόντα από εμποτισμένη ξυλεία. Εάν όμως τα χέρια σας “πιάνουν”, κι έχετε κέφι και μεράκι, τότε οι παρακάτω κατηγορίες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

ΔΟΚΟΣ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΗ

Δοκοί & κολώνες

Κατασκευασμένες από εμποτισμένη σκανδιναβική πεύκη, πλανισμένες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις σε πέργκολες και περιφράξεις ή σε θέσεις εισόδου και υποστυλώματα σπιτιών. Οι δοκοί και οι κολώνες της SHOWOOD διατίθενται σε πολλές διαστάσεις, για να μπορείτε να βρείτε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει.

ΤΑΒΛΑ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΗ

Τάβλες εμποτισμένης ξυλείας

Αν θέλετε να αναβαθμίσετε τον εξωτερικό σας χώρο με deck ή φράχτες που θα μείνουν για καιρό, τότε οι εμποτισμένες τάβλες είναι για εσάς. Στην SHOWOOD θα βρείτε τάβλες ή σανίδες με αυλακώσεις ή λείες, ιδανικές για κάθετη ή οριζόντια τοποθέτηση. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να διαλέξετε το χρώμα και τις διαστάσεις, για να μπορέσετε να διαμορφώσετε τον εξωτερικό χώρο σας ακριβώς όπως τον έχετε φανταστεί. 

Οι τάβλες από εμποτισμένη ξύλεία έχουν εφαρμογή σε:

• Δάπεδα εξωτερικού χώρου

• Πισίνες

• Πέργκολες

• Κατασκευές σε παραλίες

• Αίθρια

• Καθιστικά εξωτερικού χώρου

• Κεραμοσκεπές

• Στη διακόσμηση εξωτερικού χώρου ως κατασκευαστικά υλικά

ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΟΛΩΝΑ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΗ

Σύνθετη ξυλεία

Αν θέλετε να δώσετε έμφαση στην αισθητική, τότε η σύνθετη ξυλεία, που προέρχεται από εμποτισμένη σκανδιναβική πεύκη, είναι ιδανική για αντοχή στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας. 

Οι δοκοί σύνθετης ξυλείας, είναι κατάλληλοι για χρήση σε αρχιτεκτονικές κατασκευές με μεγαλύτερες αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις, γιατί φέρουν πολύ λιγότερες παραμορφώσεις και πολύ μεγαλύτερη ομοιομορφία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας αφαίρεσης ατελειών όπως ρόζοι ή τμήματα με ρωγμές. 

Πάσσαλοι

Ξύλινοι στρογγυλοί δοκοί ή πάσσαλοι από εμποτισμένη ξυλεία για κατασκευές σε εξωτερικούς χώρους, στην SHOWOOD θα τους βρείτε σε πολλά μεγέθη, με μύτη ή χωρίς, αλλά και άβαφους σε περίπτωση που θέλετε να εναρμονιστούν με την αισθητική σας. 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πέργκολας, ή ως υποστηρικτικοί δοκοί για πανιά σκίασης κι αναρριχόμενα φυτά. Εφαρμόζονται επίσης για τη δημιουργία παρτεριών, στις ομπρέλες παραλίας αλλά και ως αμπελουργικοί πάσσαλοι.

ΡΑΜΠΟΤΕ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΟ

Ραμποτέ

Το ραμποτέ είναι το πλαναρισμένο ξύλο σε σανίδες που θηλυκώνουν η μία στην άλλη, δηλαδή εφαρμόζουν μεταξύ τους. Οι σανίδες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως στις επενδύσεις τοίχων και ταβανιών. 

Στην SHOWOOD έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε την απόχρωση, το μοτίβο σχεδίασης ή και την έκταση της κάλυψης, για να δώσετε στον χώρο σας έναν πιο ρουστίκ χαρακτήρα, ενώ παράλληλα η αντοχή στον χρόνο είναι εξασφαλισμένη. 

ξύλινες αψίδες εμποτισμενες

Αψίδες

Μπορείτε να αναβαθμίσετε τον χώρο σας με ξύλινες αψίδες από εμποτισμένη ξυλεία και να δώσετε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη όψη. Είναι ιδανικές για την κατασκευή στέγης, ενώ τοποθετούνται στην είσοδο του κήπου ή του αιθρίου. Έχουν μεγάλη αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες και στη φθορά του χρόνου λόγω του εμποτισμού.

Ποια είναι τα οφέλη της εμποτισμένης ξυλείας; 

• Αντοχή: Η διαδικασία εμποτισμού χαρίζει στο ξύλο πολλά χρόνια ζωής, καθώς το καθιστά ανθεκτικό στη φθορά, στις καιρικές συνθήκες και στους μικροοργανισμούς ή τα ζωύφια που το διαβρώνουν. Του χαρίζει επίσης έξτρα δύναμη, και με τη σωστή συντήρηση μπορεί να παραμείνει σαν καινούργιο για πολλά χρόνια.

• Κόστος: Οι τάβλες από εμποτισμένη ξυλεία, καθώς και όλα τα προϊόντα της, είναι σχετικά φθηνότερα από άλλα είδη ξύλου, όπως ο κέδρος. Επίσης, η μακροζωία που προσδίδει στο ξύλο αφαιρεί και από μελλοντικά έξοδα αντικατάστασης. Η συντήρησή τους επίσης δεν είναι καθόλου συχνή και καθόλου κοστοβόρα. 

• Ευελιξία: Οι τάβλες που έχουν υποστεί τέτοιου είδους επεξεργασία, είναι εύκολες στον χειρισμό, στην επισκευή, αλλά και στην εγκατάσταση, ενώ μπορούν και να χρωματιστούν.

• Φιλικό στο περιβάλλον: Ο εμποτισμός γίνεται σε φυσικό ξύλο κι αυτό το καθιστά μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Η ξυλεία που έχει εμποτιστεί σύμφωνα με κανονισμούς και με επισήμως εγκεκριμένα συντηρητικά, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, το ζώο ή το φυτό. Οι ερευνητές, αλλά και οι κυβερνητικές αρχές, έχουν συνεχή αναζήτηση για τα μέσα και τις μεθόδους όσον αφορά τα εμποτισμένα προϊόντα ξύλου. Οι έρευνες καλύπτουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της φάσης των αποβλήτων. Όλες αυτές οι μελέτες επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά ότι το εμποτισμένο ξύλο είναι ασφαλές για το περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο.

Είναι η εμποτισμένη ξυλεία ασφαλής για τους ανθρώπους;

Εφόσον η ξυλεία εμποτιστεί σωστά και σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το εμποτισμένο ξύλο δεν προκαλεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, για κάθε αγορά εμποτισμένου ξύλου ο καταναλωτής έχει κάθε δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικό εμποτισμού του ξύλου.

Είναι το εμποτισμένο ξύλο ασφαλές για εφαρμογή σε μποστάνια και κήπους;

Ναι. Το εμποτισμένο ξύλο είναι ιδανικό για χαμηλά φραχτάκια οριοθέτησης του κήπου, για κατασκευές κάδων κομπόστ, ή και ως πάσσαλοι για φασολιές. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καταστροφής των φυτών από τα συστατικά εμποτισμού του ξύλου.

Ποια είναι η διαδικασία εμποτισμού

Ποια είναι η διαδικασία εμποτισμού;

1. Το ξύλο εισάγεται στον θάλαμο (κύλινδρο) εμποτισμού και εφαρμόζεται κενό αέρος για να αφαιρεθεί πλήρως ο αέρας από τους πόρους του ξύλου. Απομακρύνεται λοιπόν ο αέρας από τους πόρους του ξύλου και διατηρείται το κενό.

2. Ο θάλαμος/κύλινδρος υπό κενό, τροφοδοτείται με συντηρητικό εμποτισμού ξύλου.

3. Εφαρμόζεται υδραυλική πίεση, η οποία αναγκάζει το συντηρητικό να εισχωρήσει βαθιά στους πόρους του ξύλου.

4. Το κενό στο τελικό στάδιο προκαλεί την εξαγωγή του συντηρητικού το οποίο δεν απορροφήθηκε από το ξύλο και το οποίο διοχετεύεται πάλι ως απόθεμα.

5. Το ξύλο παραμένει στον κύλινδρο, υπό πίεση αέρα , έτσι ώστε να απορροφηθεί το συντηρητικό στην καρδιά του ξύλου.

6. Η επεξεργασμένη ξυλεία αφήνεται να ξηραθεί (στεγνώσει) σε ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα ενός συντηρητικού στην εμποτισμένη ξυλεία;

Για να είναι αποτελεσματικό, ένα συντηρητικό ξύλου πρέπει να διαθέτει τις ακόλουθες ιδιότητες:

• Τοξικότητα έναντι οργανισμών που καταστρέφουν το ξύλο.

• Ικανότητα να διεισδύει βαθιά στο ξύλο.

• Μονιμότητα στο επεξεργασμένο ξύλο.

• Δεν πρέπει να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ίδιο το ξύλο.

• Να είναι μη διαβρωτικό για τα μέταλλα.

• Δεν πρέπει να βλάπτει την υγεία.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κανονισμούς κι αξιόπιστες διαδικασίες για την αξιολόγηση των προαναφερθέντων ιδιοτήτων. Στα πιστοποιημένα εργοστάσια εμποτισμού ξυλείας, δεν εκδίδεται έγκριση για το συντηρητικό εμποτισμού αν δεν έχουν ολοκληρωθεί ικανοποιητικά όλες οι σχετικές εξετάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Η οδηγία για τα ευρωπαϊκά βιοκτόνα προϊόντα, παρέχει ένα παγκόσμιο σύστημα για τις εγκρίσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε όλα τα προϊόντα της SHOWOOD από εμποτισμένη ξυλεία ΕΔΩ. 

Αν θέλετε πάλι να μάθετε ακόμα περισσότερα για τον εμποτισμό ή ψάχνετε για τις κατάλληλες συμβουλές συντήρησης, επικοινωνήστε μαζί μας.