Οργάνωση κήπου: 7 συμβουλές για έναν κήπο όμορφο και σε τάξη

Η οργάνωση κήπου είναι πολύ σημαντική, ανεξάρτητα από την έκτασή του. Είναι πάρα πολλά τα πλεονεκτήματα όταν διατηρείτε τον εξωτερικό σας χώρο καθαρό και τακτοποιημένο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό, με ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια.

Έχοντας μια μεγάλη αδυναμία στην ομορφιά κάθε εξωτερικού χώρου, στην SHOWOOD συλλέξαμε τις πιο δημοφιλείς συμβουλές για να οργανώσετε τον κήπο σας και με μικρές αλλαγές να τον ομορφύνετε και να τον κάνετε πλήρως λειτουργικό.

Ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού μας, είναι το προσωπικό μας διάλειμμα. Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα αλλά και μια διαφυγή από τους κλειστούς χώρους του σπιτιού. Θα ανακαλύψετε πως η διαμόρφωση και η οργάνωση κήπου, συντελεί γρήγορα και σημαντικά στην καλύτερη διάθεσή σας, αλλά και στην όρεξή σας για να απολαύσετε το έξω, εξίσου με το μέσα! Γι’ αυτό εξοπλιστείτε με φαντασία, λίγη υπομονή και τις προτάσεις της SHOWOOD κι αρχίστε να τον περιποιείστε.

Γιατί η οργάνωση κήπου με ξύλινα έπιπλα και προϊόντα είναι πάντα μία από τις καλύτερες επιλογές

Πολλές φορές η εικόνα ανόμοιων στοιχείων, δημιουργεί μια αίσθηση έλλειψης οργάνωσης και δίνει την εντύπωση της αταξίας σε έναν χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και στον κήπο σας, όταν για παράδειγμα είναι τοποθετημένες πολλές διαφορετικές γλάστρες ή διακοσμητικά από ποικιλία υλικών και χρωμάτων.

Το ξύλινο στοιχείο, γίνεται ο κομψός και γοητευτικός παράγοντας που μπορεί να ταιριάξει με κάθε διακόσμηση κήπου, παραπέμποντας στη φύση και προσθέτοντας πινελιά ομορφιάς και ζωντάνιας. Η ομοιομορφία σε έναν εξωτερικό χώρο είναι αυτή που θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί.

Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε μια σειρά από ξύλινες γλάστρες, κι ας αλλάζει το χρώμα τους ή το σχέδιό τους. Η ομοιογένεια ανά γωνιές μπορεί να αναδείξει την αισθητική. Μπορείτε μάλιστα να βρείτε γλάστρες από εμποτισμένη ξυλεία για να είστε σίγουροι για την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους στις εξωτερικές συνθήκες. Αυτόματα, θα δώσετε μια ενιαία και ελκυστική εικόνα στον κήπο σας.

Ακόμη και στοιχεία όπως ο κάδος απορριμμάτων του εξωτερικού χώρου, μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει μια «παραφωνία» στο σύνολο της εξωτερικής σας διακόσμησης. Γι’ αυτό, τι θα λέγατε για έναν ταιριαστό, ξύλινο κάδο απορριμμάτων που είναι ταυτόχρονα πρακτικός, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως στοιχείο design;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εμποτισμένη ξυλεία, συμβουλευτείτε τον οδηγό μας.

Το ξύλο στον κήπο είναι μια οργανωτική λύση που προσφέρει ταυτόχρονα το πρακτικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε αλλά και την αισθητική που ξεχωρίζει.

7 λύσεις για καλύτερη οργάνωση κήπου

1. Κρύψτε τα περιττά

Σε έναν κήπο υπάρχουν πάντα αντικείμενα που μπορεί να παρεμβαίνουν αρνητικά στην αισθητική του κήπου σας. Όπως για παράδειγμα το λάστιχο ποτίσματος, ένα στοιχείο που συναντάμε στους περισσότερους κήπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να δημιουργήσετε ξύλινες, στιλάτες «κρυψώνες» όπου τα εσωκλείετε.

Μια ξύλινη κατασκευή ή ένα κουτί από απλές τάβλες μπορεί να κρύψει πανέξυπνα το λάστιχο στο εσωτερικό του. Μπορείτε ακόμη και να τοποθετήσετε στρατηγικά μια γλάστρα στο πάνω μέρος και έτσι το «μυστικό» σας να παραμείνει καλά κρυμμένο!

Άκομψες σωληνώσεις, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις; Όχι πια! Και αυτά τα… όχι και τόσο όμορφα στοιχεία του κήπου σας μπορούν να κρυφτούν πίσω από κομψά ξύλινα κουτιά ή ακόμη και ξύλινα καφασωτά που ταιριάζουν οπτικά στο φυσικό περιβάλλον του κήπου.

2. Επενδύστε σε μια ξύλινη αποθήκη

Ένας κήπος έχει σίγουρα αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης. Είδη κηπουρικής, εργαλεία ακόμη και έπιπλα, μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην «αστραφτερή» εικόνα και την οργάνωση κήπου που θα θέλατε να διατηρήσετε. Όμως όλα αυτά που δεν χρειάζεστε καθημερινά σε κοινή θέα, είναι δυνατό να βρουν το δικό τους «σπίτι» μέσα σε ξύλινα σπιτάκια αποθήκευσης.

Στην SHOWOOD, θα βρείτε πολλά διαφορετικά στιλ και επιλογές από ξύλινες αποθήκες και ξύλινα σπιτάκια κήπου που θα συναρμολογήσετε με τα χεράκια σας. Με θυλακωτούς δοκούς ή έτοιμες πλευρές, εμποτισμένες από έλατο Βόρειας Ευρώπης, πληρούν τα ποιοτικά στοιχεία και τις προδιαγραφές για να σας συντροφεύουν για χρόνια, κρατώντας οργανωμένο τον κήπο ή την αυλή σας. Υπάρχουν επίσης σε πολλά μεγέθη, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη.

αποθηκάκι για οργάνωση κήπου

Μάθετε περισσότερα για τις αποθήκες κήπου: άδειες, χρήσεις & με τι κριτήρια να αγοράσετε.

3. Μην ξεχνάτε τα ράφια

Σε έναν χώρο που είτε είναι περιορισμένος, είτε έχει πάρα πολλά αντικείμενα, τα ράφια είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διαμόρφωση και την αποθήκευση. Ράφια μπορούν να στηριχτούν στον τοίχο του σπιτιού, της αποθήκης, οπουδήποτε. Μάλιστα, ειδικά τα ξύλινα ράφια, σαν το ξύλινο ράφι παλέτα ή το ράφι από φλοιό πεύκου, έχουν δυτή χρήση, μιας και πέρα από αποθήκευση, χρησιμοποιούνται και ως αισθητική προσθήκη!

ράφια

Στα ράφια μπορείτε να βάλετε μικρά εργαλεία χειρός που θέλετε να τα έχετε εύκολα εύκαιρα, όπως κλαδευτήρια, γάντια, ψαλίδια, μικρά μαχαίρια ή δρεπανομάχαιρο, και σκαλιστήρια. Αν θέλετε πάλι να τα χρησιμοποιήσετε για οργανωμένη αισθητική, μπορείτε να τοποθετήσετε μια σειρά από μικρές γλαστρούλες.

Μπορείτε βέβαια, να μην σταματήσετε εκεί. Μπορείτε να βρείτε ξύλινες ραφιέρες που χωράνε ακόμα περισσότερα αντικείμενα. Δείτε τις ραφιέρες εξωτερικού χώρου της SHOWOOD και εκμεταλλευτείτε τις όπως εσείς θέλετε.

4. Ξύλινα καλάθια & κουτιά

Τα ξύλινα καλάθια και τα κουτιά είναι μια κλασική πρόταση για διακόσμηση κήπου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως εργαλειοθήκη.

Τοποθετήστε τα κάτω από ένα υπόστεγο και χρησιμοποιήστε τα για να έχετε συγκεντρωμένα διάφορα αντικείμενα που διαφορετικά θα έπιαναν χώρο και θα χαλούσαν την οργάνωση του κήπου σας. Μπορείτε να βάλετε εξοπλισμό χειρός, παιχνίδια, πανιά και ό,τι άλλο θέλετε. Μάλιστα, στην SHOWOOD θα βρείτε ξύλινα καλάθια από εμποτισμένη σκανδιναβική πεύκη, ικανά για να αντέχουν στις εξωτερικές συνθήκες. 

Μπορείτε επίσης να βρείτε και ψάθινα καλάθια ή ξύλινα κουτιά για να ρίχνετε μέσα ό,τι χρησιμοποιήσατε μετά από μια κουραστική μέρα στον κήπο. Έτσι, συμμαζεύετε εύκολα και γρήγορα, ή τα βρίσκετε αμέσως όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε δουλειά.

Αν ενδιαφέρεστε για ιδέες διακόσμησης, δείτε το άρθρο μας 7 + 1 Ιδέες για διακόσμηση μπαλκονιού ή επικοινωνήστε με έναν ειδικό μας για περισσότερα.

5. Δημιουργήστε ζώνες

Είναι πολύ εύκολο σε μια αυλή ή έναν κήπο να δημιουργηθεί αταξία και να χαλάει η συνολική του ομορφιά. Μπορείτε όμως να ορίσετε “ζώνες” και γωνιές, ή κάθε μία με έναν σκοπό. Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός του κήπου μπορούν να είναι σε μια συγκεκριμένη μεριά, τα gadget ή τα παιχνίδια σε μια κάποια άλλη γωνιά.

Οι διαχωρισμοί αυτοί μπορούν να γίνουν νοητοί, ή να χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος πολύ χαμηλού φράχτη ή ρολ μπαρ που διαχωρίζουν τα σημεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πέτρες ή χαλίκι για να είναι ξεκάθαρες οι πλευρές εξοπλισμού ή παιχνιδιού.

Όταν ορίζετε ζώνες, ακόμα και να μην είναι πλήρως συμμαζεμένος ο κήπος, φαίνεται πολύ πιο οργανωμένος.

6. Χρησιμοποιήστε κάθε επιφάνεια

Αυτή η συμβουλή απευθύνεται περισσότερο σε περιορισμένους χώρους. Ένας έξυπνος τρόπος οργάνωσης κήπου είναι να χρησιμοποιήσετε κάθε επιφάνεια ως χώρο αποθήκευσης. Έτσι, μεγιστοποιείται τον διαθέσιμο χώρο σας χωρίς έξτρα έπιπλα.

7. DYI χώροι για εργαλεία

DIY οργάνωση κήπου

Πέρα από ράφια, μπορείτε να βάλετε στους τοίχους γάντζους για να κρεμάτε εργαλεία όπως φτυάρια, τσουγκράνες, κασμάδες ή τσάπες. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε γάντζους κατά μήκος για να ακουμπάτε τα εργαλεία σας.

Με σύμμαχό σας την SHOWOOD, η οργάνωση του κήπου σας με ποιοτικά ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία και λύσεις που αναβαθμίζουν κάθε εξωτερικό χώρο είναι μονόδρομος.

Κατεβάστε δωρεάν τον κατάλογο των προϊόντων μας και βρείτε έπιπλα αποθήκευσης, διακόσμησης κήπου και DYI εξαρτήματα που θα σας χρειαστούν.