Στέγαστρο και πέργκολα: 4 Ιδέες για σκίαση & θωράκιση εξωτερικών χώρων


Η πέργκολα ή το στέγαστρο, ακόμα και τα προστεγάσματα, μπορεί κατασκευαστικά να είναι απλά, αλλά η γοητεία τους διαρκεί για όσο θέλουμε εμείς και για όσο ασχολούμαστε. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν αμέτρητους σχεδιασμούς και τρόπους να αναδειχθούν, γι’ αυτό και μπορούν να μετατρέψουν μια άχρωμη αυλή σε έναν ονειρικό υπαίθριο χώρο. 

Χωρίς όμως σκίαση ή θωράκιση, η πέργκολα δεν μπορεί να προστατεύσει από τη βροχή ή τον ήλιο, ούτε και να δώσει την αίσθηση της ιδιωτικότητας. Επίσης, τα στέγαστρα θέλουν μια κατάλληλη επιμέλεια για να μπορούν να είναι μέρος της διακόσμησης και όχι ένα ξέχωρο κατασκευαστικό κομμάτι.

Θωρακίστε πέργκολα και στέγαστρο με τον καλύτερο τρόπο

Η αυλή, ο κήπος αλλά και κάθε εξωτερικός χώρος του σπιτιού μας – συμπεριλαμβανομένης της στέγης – είναι σημεία μονίμως εκτεθειμένα σε αντίξοες συνθήκες, έντονα καιρικά φαινόμενα και ακραίες θερμοκρασίες.

Πολλοί μάλιστα από εμάς, διαθέτουμε εξωτερικούς χώρους ανεκμετάλλευτους καθώς ακριβώς βρίσκονται μονίμως εκτεθειμένοι στον ήλιο αλλά και στη βροχή. Υπάρχουν όμως λύσεις οικονομικές, αξιόπιστες κι ανθεκτικές, ώστε να προστατεύσουμε ή να αξιοποιήσουμε πλήρως όλους τους χώρους του σπιτιού μας για να απολαμβάνουμε τη χρήση τους; Η SHOWOOD σας απαντά με σιγουριά ναι! και σας προτείνει λύσεις που καλύπτουν κάθε ανάγκη στεγάνωσης και μόνωσης στην πέργκολα ή το στέγαστρο σας.

Πέργκολα και στέγαστρο: Τι είναι και πώς διαμορφώνονται;

σταγαστρο & περγκολα

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τους επίσημους ορισμούς των Οικοδομικών Κανονισμών, η πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή (μέγιστο ύψος 3μ.) που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, καλαμωτή και κινητά στοιχεία, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής. Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης.

Στέγαστρο και πέργκολα 2 σε ένα:

Μπορεί μια πέργκολα να έχει επένδυση με ασφαλτικά κεραμίδια, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται ως κεραμοσκεπή ή και στέγαστρο με κεραμίδια. Όσον αφορά τις άδειες για τέτοιες κατασκευές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει ακριβώς πότε απαιτείται και πότε δεν απαιτείται άδεια για τα συστήματα σκίασης εξωτερικού χώρου. Αν θέλετε να δείτε τη νομοθεσία, μεταβείτε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινίσεις.

Πέργκολα & στέγαστρο:

4 Πιο δημοφιλείς ιδέες για να πλαισιώσετε και να αναδείξετε τον εξωτερικό σας χώρο

1. Πέργκολα Με Πολυκαρβονικά φύλλα

Πέργκολα_με_Πολυκαρμπονικό

Αποτελούν την πιο προηγμένη λύση υάλωσης και στέγασης, αφού συνδυάζουν μεγάλο αριθμό από πλεονεκτήματα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο υλικό:

  • Αντέχουν έως και 200 φορές περισσότερο από το γυαλί.
  • Είναι πολύ ελαφριά, διαθέτοντας περίπου το μισό βάρος του γυαλιού.
  • Η τοποθέτηση και η επεξεργασία τους είναι εξίσου εύκολες.
  • Έχουν καλύτερη θερμική αγωγιμότητα ακόμη και από τα διπλά τζάμια.
  • Καμπυλώνονται και παραμένουν ανεπηρέαστα στις περισσότερες χημικές ουσίες.
  • Απορροφούν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ ταυτόχρονα είναι φωτοδιαπερατά.
  • Υπάρχουν στο εμπόριο σε πολλές αποχρώσεις και διαφορετικά σχέδια. Μάλιστα τα πολυκαρμπονικά φύλλα της SHOWOOD ποικίλουν σε χρώματα, από διάφανο και καφέ, μέχρι γκρι, λευκό, πράσινο και μπλε. Υπάρχει επίσης ποικιλίας σε πάχη, αλλά και στη μορφή τους.
  • Χάρη στις ιδιότητές τους, τα πολυκαρμπονικά φύλλα είναι η καταλληλότερη λύση για κατασκευές σε πέργκολα ή στέγαστρο, και γενικά σε εξωτερικούς κι εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες χώρους.
  • Ποικίλουν σε χρώματα, πάχη και μορφή, καθώς είναι διαθέσιμα σε τρεις τύπους: συμπαγή, κυψελωτά ή κυψελωτά θερμοανακλαστικά.
  • Τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε στέγαστρα και πέργκολες όλων των τύπων, πλαγιοκαλύψεις, ηχοπετάσματα, ανεμοθωράκια, σκεπαστούς διαδρόμους, στάσεις λεωφορείων, επικαλύψεις κερκίδων, κολυμβητηρίων και φωταγωγών, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, επιγραφές, αίθρια, ακόμη και ανοιχτές αγορές. Οι χρήσεις τους δε σταματούν εδώ καθώς βρίσκουν εφαρμογή ακόμη και στη βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυπηγική και κάθε λογής εξωτερικές κατασκευές.

2. Πέργκολα με Ασφαλτικά κεραμίδια

περγκολα με ασφαλστικα κερμαιδια

Ένα… ασφαλτικό κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.

Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ένας οικονομικός κι αισθητικά όμορφος τρόπος για να θωρακίσουμε τη στέγη του σπιτιού μας και όχι μόνο. Είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή για στέγαστρο και πέργκολα, αλλά και ως οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται επικάλυψη. Εμποτίζονται με ασφαλτικό υλικό κι ενισχύονται με ειδικό υαλοΰφασμα, γι’ αυτό είναι πολύ ανθεκτικά σε ακραίες θερμοκρασίες και παρουσιάζουν μεγάλη στεγανότητα.

Τα ασφαλτικά κεραμίδια έχουν γίνει το αγαπημένο υλικό δόμησης λόγω των πλεονεκτημάτων τους:

  • Είναι ελαφριά κι εύκολα στην τοποθέτηση.\Έχουν πολύ οικονομική τιμή αγοράς.
  • Καλύπτουν στέγες με διαφορετικές κλίσεις.
  • Αντέχουν ταυτόχρονα σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες.
  • Επισκευάζονται πολύ εύκολα.
  • Προσφέρονται σε πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα.

 Ανακαλύψτε όλα τα σχέδια και χρώματα από εδώ !

3. Πέργκολα με Πανιά σκίασης

Πέργκολα_από_τοίχο_με_τεντόπανο

Τα πανιά σκίασης είναι ένας γρήγορος κι άμεσος τρόπος για να ντύσετε την πέργκολα ή το στέγαστρο και να δημιουργήσετε την τέλεια σκίαση, με το χαμηλότερο κόστος. Τα πιο σημαντικά οφέλη τους είναι:

  • Προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο και την επιβλαβής υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Δημιουργούν ένα αποδοτικό εξαερισμό και ψυχραίνουν τον χώρο.
  • Προσφέρουν ένα ευχάριστο και δελεαστικό μέρος για κάθε ώρα της ημέρας, ακόμα και τις πιο επίπονα ζεστές.
  • Είναι μία από τις πιο οικονομικές λύσεις.
  • Η συντήρησή τους είναι εύκολη και γρήγορη, το ίδιο και η εφαρμογή τους.
  • Έρχονται σε πολλά σχήματα και χρώματα, αλλά και σε πολλά συστήματα.
  • Στην SHOWOOD τα πανιά σκίασης θα τα βρείτε σε τρίγωνα, τετράγωνα και παραλληλόγραμμα, ενώ μπορείτε να διαλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία συστημάτων και ειδών από εδώ!

04. Πέργκολα με αναρριχώμενα φυτά

περγκολα με αναρριχώμενα φυτά

Αναρριχώμενα φυτά όπως ο κισσός, η βουκαμβίλια, η αμπέλοψη, το γιασεμί, η στεφανωτή, το αγιόκλιμα, είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα για να ντυθεί κάθε επιφάνεια σε έναν εξωτερικό χώρο, πόσο μάλλον σε πέργκολα ή στέγαστρο. Τα φυτά αυτά έχουν την ικανότητα να αγκαλιάζουν τη δομή που εφάπτονται και να εξαπλώνονται προς κάθε επιφάνειά της. Είναι ιδανικά όχι μόνο για πέργκολες ή στέγαστρα, αλλά και τοίχους, για φράχτες, μέχρι και για το μπαλκόνι. Βέβαια, αυτή η επιλογή, όσο πανέμορφη και να είναι, θέλει σίγουρα εντατική συντήρηση. Επίσης, δεν στεγάζει ούτε προστατεύει από τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι όμως αναμφίβολα μια ιδέα που αναδεικνύει κάθε γωνιά ή πτυχή ενός εξωτερικού χώρου.

Η SHOWOOD δίνει λύσεις για κάθε εξωτερικό χώρο, προσφέροντας ανθεκτικά κα αισθητικά όμορφα δομικά υλικά και έπιπλα, που μας χαρίζουν κομψότητα και ευκολία για πολλά έτη.

Δείτε όλα τα σχέδια καθώς και τιμές για τα πολυκαρβονικά φύλλα, τα πανιά σκίασης, τα ασφαλτικά κεραμίδια ή κατεβάστε τον κατάλογό μας για να πάρετε μια γεύση από όλα μας τα προϊόντα.

Αν θέλετε κι άλλες συμβουλές ή ιδέες, επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε εξωτερικό σας χώρο που χρειάζεται ανανέωση!