Ασφαλτικό κεραμίδι: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Το ασφαλτικό κεραμίδι είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά για τις στέγες, κι αυτό επειδή συνδυάζουν την εμφάνιση, την αντοχή και τη μακροβιότητα με το προσιτό κόστος. Είναι επίσης εύκολα στην εγκατάσταση και τη συντήρηση. Όταν η αντικατάσταση ή η επισκευή στέγης είναι μία από τις πιο δαπανηρές εργασίες σε ένα σπίτι, τότε καταλαβαίνουμε πόσο συμφέρουν και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα τους.

Ασφαλτικό κεραμίδι: Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα

  1. Αντέχουν ακραίες θερμοκρασίες. Τα ασφαλτικά κεραμίδια αντέχουν σε μεγάλο θερμοκρασιακό φάσμα: από τους -50οC έως τους 90oC. Στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιοχές: από τα ζεστά κλίματα της Κρήτης, μέχρι τα ψυχρά κλίματα στα Ζαγοροχώρια.
  2. Έχουν αντοχή και σε απότομες μεταβολές. Παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στα θερμοκρασιακά σοκ, δηλαδή τις γρήγορες μεταβολές της θερμοκρασίας. Μάλιστα, μπορούν να αντέξουν σε ημερήσια βάση διαφορές των 25oC, ενώ σε ετήσια διαφορές των 60οC.
  3. Είναι αδιαπέραστα από το νερό το χιόνι & τον αέρα Αν τοποθετηθούν σωστά, είναι απολύτως στεγανά, ακόμη και κάτω από παρατεταμένες, καταρρακτώδεις βροχές.
  4. Μικρό βάρος που δεν επιβαρύνει. Το μικρό τους βάρους – περ. 10-11Kg/m2 – επιβαρύνει λιγότερο την κατασκευή. Τα τσιμεντένια κεραμίδια ζυγίζουν περίπου 60-70Kg/m2 και τα κλασσικά πήλινα 70-80 Kg/m2. Από σεισμικής άποψης, μια τέτοια μάζα συγκεντρωμένη στο ανώτερο σημείο της στέγης δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές.
ασφαλτικα κεραμιδια πλεονεκτηματα

5. Απλή εφαρμογή. Η εφαρμογή τους είναι σχετικά κατανοητή και σίγουρα πιο απλή από άλλους τύπους κεραμιδιών, γι’ αυτό και με σωστές οδηγίες, μπορούν να εφαρμοστούν από ικανούς ιδιώτες. Φυσικά, αν πρόκειται για σκεπές μεγάλων εκτάσεων ή πολύπλοκες σκεπές, ο επαγγελματίας είναι απαραίτητος.

6. Η υψηλή αισθητική είναι το μεγάλο ατού των ασφαλτικών κεραμιδιών, ενώ η μεγάλη ποικιλία των προσφερόμενων τύπων επιτρέπει και την εξατομίκευση. Παραδίδονται σε:

  • Πολλούς τύπους, όπως ρόμβος, ημικυκλικό, ορθογώνιο, εξαγώνιο.
  • Πολλά χρώματα, όπως πράσινο, γκρι, κόκκινο, ή και σε συνδυασμούς χρωμάτων (shaded).
  • Διατίθενται επίσης ρολά ή σε τετραγωνικά μέτρα και πιο συχνά σε δέματα συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων.

7. Ιδανικά για κάθε αρχιτεκτονικό σχέδιο. Τα ασφαλτικά κεραμίδια μπορούν να καλύψουν και τις πιο extreme αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, γιατί προσαρμόζονται εύκολα στις πιο πολύπλοκες επιφάνειες. Τοποθετούνται με ελάχιστη κλίση 20%, μέχρι και κλίσεις έως και 90ο.

8. Η επισκευή τους, όπως και η συντήρησή τους, είναι εύκολη, άμεση και γρήγορη.

9. Είναι σαφώς πιο οικονομικά σε σχέση με τις άλλες γνωστές επικαλύψεις.

ασφαλτικα κεραμιδια μειωνεκτηματα

Ασφαλτικό κεραμίδι μειονεκτήματα :

  1. Η ελάχιστη κλίση που μπορεί να τοποθετηθεί ασφαλτικό κεραμίδι, χωρίς προβλήματα στεγανότητας, είναι περίπου στο 20%. Σε μικρότερες κλίσεις, δεν μπορεί να αποδώσει όλα του τα πλεονεκτήματα.
  2. Η μικρότερη λειτουργική ζωή: Στην καλύτερη περίπτωση η λειτουργική ζωή των ασφαλτικών κεραμιδιών μπορεί να φθάσει τα 15-20 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν εγγύηση 10 ετών.
  3. Τα ασφαλτικά κεραμίδια συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά θερμότητας που εκπέμπονται και στους υποκείμενους χώρους. Για να έχετε τη μέγιστη δυνατή ανάκλαση της ακτινοβολούμενης θερμότητας, φροντίστε να επιλέξετε ανοιχτές αποχρώσεις.
  4. Ισχυροί άνεμοι μπορούν να ξηλώσουν τα κεραμίδια που δεν έχουν κολληθεί και καρφωθεί σωστά.
  5. Σε θερμοκρασίες άνω των 30οC είναι μη βατά και τυχόν βάδισμα επάνω τους θα προξενούσε ανεπανόρθωτες ζημιές. Για διορθωτικές επεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι προτιμήστε τις πολύ πρωινές ώρες.

Τιμή για το ασφαλτικό κεραμίδι

Τα ασφαλτικά κεραμίδια αποτελούν έναν οικονομικό τρόπο για την επένδυση της στέγης σας και σίγουρα πιο οικονομικό από τους άλλους τύπους επένδυσης. Στην αγορά, τα κεραμίδια πωλούνται ανά τετραγωνικό μέτρο, ή σε δέματα καθορισμένων τετραγωνικών μέτρων.

Η τιμή τους κυμαίνεται από 8 € έως 11 € ή 12 €, με τον μέσο όρο να είναι περίπου στα 10,79 €. Υπάρχουν φυσικά και πιο ακριβά, τα οποία ενδεχομένως να είναι κατασκευασμένα για έξτρα αντοχή σε ανάπτυξη άλγης. Όσο για τα πιο φθηνά που υπάρχουν, να δώσετε προσοχή γιατί πολύ πιθανόν η ποιότητά τους να είναι αμφισβητήσιμη.

Συμβουλές από την SHOWOOD για την επιλογή των κατάλληλων ασφαλτικών κεραμιδιών

Πριν από την αγορά, εξετάστε μπροσούρες, τεχνικά φυλλάδια και ό,τι σχετική φιλολογία υπάρχει.

Ζητήστε εγγύηση και λεπτομέρειες για τον κατασκευαστή του υλικού.

Ζητήστε από τον προμηθευτή σας να σας προτείνει 2-3 αξιόπιστους τεχνίτες. Έτσι, ο προμηθευτής σας θα έχει απέναντί σας μια πιο συνολική ευθύνη.

Ο ειδικός τεχνικός θα είναι αυτός που θα μπορεί με ασφάλεια να διακρίνει την ποιότητα των κεραμιδιών. Ωστόσο, προσέξτε ώστε τα κεραμίδια να συμμορφώνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ΕΝ 544 και να έχουν σήμανση CE.

Μπορείτε ΕΔΩ να ανακαλύψετε όλα τα σχέδια και χρώματα που διαθέτουμε στην SHOWOOD για τα ασφαλτικά κεραμίδια ή να τα ξεφυλλίσετε από τον κατάλογο προϊόντων μας, που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από την κεντρική σελίδα μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε ακόμα απορίες, αν θέλετε κι άλλες πληροφορίες ή προτάσεις και συμβουλές. Οι ειδικοί μας εκπρόσωποι είναι στη διάθεσή σας.