Σύνθετη ξυλεία για πέργκολες & σκεπές: Ναι ή όχι;

Η σύνθετη ξυλεία είναι ένα από τα πλέον ανερχόμενα οικοδομικά υλικά στην Ευρώπη, αφού συνδυάζει μοναδικές μηχανικές και μονωτικές ιδιότητες μαζί με φυσική αισθητική και οικονομία. Συχνά η σύνθετη ξυλεία χρησιμοποιείται για κατασκευές εξωτερικού χώρου, ειδικά αν έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Σύνθετη ξυλεία στατιστικά

Ας δούμε μερικά πράγματα παραπάνω για τη σύνθετη ξυλεία, τα οφέλη της και τις εφαρμογές της.

Τι είναι η σύνθετη ξυλεία;

Η σύνθετη ξυλεία συχνά αποκαλείται επικολλητή, τρικολλητή ή glulam (glued laminated beams). Όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται σε συγκολλημένους ξυλοδοκούς, οι οποίοι είναι μηχανικά κατασκευασμένα δομικά στελέχη από πολλαπλά στρώματα ξύλου κολλημένα μεταξύ τους με ανθεκτικές συγκολλητικές ουσίες.

Διαβάστε επίσης: Είδη Ξυλείας: Ποια είναι και πώς να τα ξεχωρίζετε

Οφέλη σύνθετης ξυλείας

Η σύνθετη ξυλεία σας παρέχει πολλά οφέλη, ειδικά για την κατασκευή δομών σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. Σκέπαστρα, πέργκολες, κιόσκια κλπ). Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

  • Εξαιρετική αντοχή στην κατασκευή
  • Μεγαλύτερη τεχνική και αισθητική ομοιομορφία (αφαίρεση ατελειών όπως ρόζοι και ρωγμές)
  • Μικρότερη επίπτωση από συστολή και διαστολή του ξύλου
  • Διατήρηση μονωτικών ιδιοτήτων ξύλου
  • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα
  • Καλύτερη αντοχή ως προς τη θλίψη, τη στρέψη και την κάμψη
  • Μεγάλη ποικιλία σε διαθέσιμες διαστάσεις

Ανακαλύψτε τη σύνθετη ξυλεία με τη SHOWOOD

Επικολλητή ξυλεία & τρικολλητή ξυλεία – Είναι το ίδιο;

Η επικολλητή και η τρικολλητή ξυλεία είναι σύνθετη ξυλεία, με τη μόνη διαφορά στο πλήθος στελεχών που έχουν συγκολληθεί. Δηλαδή, η τρικολλητή ξυλεία περιλαμβάνει τρία στελέχη ξύλινων δοκών συγκολλημένα μεταξύ τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα στελέχη είναι δύο, τέσσερα κ.ο.κ.

Κατασκευές με σύνθετη ξυλεία (glulam)

Η σύνθετη ξυλεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές αρχιτεκτονικής και κατασκευών. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

  • Σύγχρονα ξύλινα κουφώματα
  • Δοκάρια στέγης
  • Ξύλινα ζευκτά & υποστηρικτικές δοκοί
  • Σκεπές, πέργκολες & κιόσκια

Παρακάτω μπορείτε να δείτε στατιστικά τις εφαρμογές σύνθετης ξυλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γράφημα πίτας για σύνθετη ξυλεία

Πού θα βρω ξύλα για κατασκευές;

Ενώ μπορείτε να βρείτε ξύλα για κατασκευές σε διάφορες ξυλεμπορικές εταιρείες, σας προτείνουμε να συνεργαστείτε με εμπόρους ξύλου που γνωρίζουν όλο τον κύκλο της πρώτης ύλης τους, από το δέντρο μέχρι το τελικό προϊόν.

Σύνθετη ξυλεία εξωτερικού χώρου από τη SHOWOOD

Η SHOWOOD είναι στο χώρο της εμπορίας ξύλου από το 2010 με μοναδικό όραμα την προσφορά ποιοτικών προϊόντων φυσικής ξυλείας σε τιμή που επιτρέπει σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να τα απολαύσουν. Επιλέγουμε να δημιουργούμε και να προσφέρουμε προϊόντα ξύλου, τα οποία συνοδεύονται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ποιότητας, ασφάλειας και διάρκειας ζωής.

Διαβάστε επίσης: Πιστοποιημένη Ξυλεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο κύκλος παραγωγής σύνθετης ξυλείας περιγράφεται σχηματικά παρακάτω:

Κύκλος παραγωγής σύνθετης ξυλείας

Προτείνουμε πάντα να επιλέγετε εμποτισμένη ξυλεία, καθώς αυτό θα δώσει μακροβιότητα στην επένδυσή σας και θα σας επιτρέψει να χαρείτε τις ξύλινες κατασκευές σας και τα έπιπλα για περισσότερο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εμποτισμένη ξυλεία και τη διαδικασία εμποτισμού, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο.

Βρείτε ξυλεία για κατασκευές

Άρα, η σύνθετη και εμποτισμένη ξυλεία είναι η καλύτερη επιλογή για πέργκολες, σκεπές και άλλες δομές στον κήπο σας.

Οι έρευνες για τη μείωση κόστους παραγωγής σύνθετης ξυλείας συνεχίζονται, καθώς έχει αποδειχθεί η χρηστικότητά της ως υλικό στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι περιβαλλοντικοί δείκτες φανερώνουν ότι τα δομικά υλικά με βάση το ξύλο είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα δομικά υλικά με βάση το σκυρόδεμα. Όταν το ξύλο που χρησιμοποιείτε προέρχεται από υπεύθυνη και βιώσιμη δασοκομία όπως το ξύλο της SHOWOOD, κάνετε μια ουσιαστική κίνηση προστασίας των ευρωπαϊκών δασών.

Η SHOWOOD στηρίζει τέτοιες προθέσεις, προμηθεύοντάς σας ποιοτική ξυλεία με περιβαλλοντική συνείδηση. Βρείτε μας στις σελίδες μας σε FacebookInstagramPinterestYouΤube και LinkedIn για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από το βιώσιμο ξύλο και τα προϊόντα μας!

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα