Συντήρηση ξύλου: Συμβουλές για τα έπιπλα εξωτερικού χώρου

Τα διαχρονικά και όμορφα ξύλινα έπιπλα κήπου, μπορεί να είναι άριστη ιδέα για διακόσμηση σε κάθε φυσικό περιβάλλον. Πρέπει όμως να φροντίζουμε για τη διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ιδανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες ξύλο εξωτερικού χώρου, κινδυνεύει περισσότερο από τη φθορά, ενώ με το πέρασμα του χρόνου η συντήρησή του κρίνεται απαραίτητη για να διατηρηθεί σε άριστη μορφή. Η ζωντανή αυτή πρώτη ύλη έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, τη βροχή αλλά και την υγρασία. Συνθήκες που πολλές φορές στερούν το χρώμα, την ομοιογενή εμφάνιση, δημιουργούν σκασίματα και επιτρέπουν σε καταστροφικούς μύκητες να εισέλθουν στο εσωτερικό του.

Οι πιο συνήθεις “εχθροί” του ξύλινων επίπλων, ειδικά όσων βρίσκονται σε κήπους, αυλές, μπαλκόνια ή βεράντες, είναι:

  • Υγρασία
  • Ήλιος
  • Απότομες εναλλαγές καιρού
  • Μικροοργανισμοί (μύκητες)
  • Έντομα (τερμίτες και σαράκι)

Οι επιπτώσεις ποικίλλουν και μπορεί να είναι:

  • Αποχρωματισμός
  • Κηλίδες
  • Μούχλα
  • Ανομοιομορφία
  • Φθορά
  • Μικρές τρύπες

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη συντήρηση ξύλου ακόμα πιο σημαντική. Γι’ αυτό και στην SHOWOOD, όπου η ξυλεία για έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι η ειδικότητά μας, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Γενικές συμβουλές συντήρησης
  • Πώς να τα συντηρήσετε
  • Με τι γίνεται συνήθως η συντήρηση ξύλου
  • Σημαντικά tips

Συντήρηση ξύλου & ξύλινων επίπλων: Γενικά

Για τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων, πριν φτάσουμε στο σημείο να περιποιηθούμε το ίδιο το κατασκευαστικό υλικό, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που αφορούν στη συνολική προστασία τους.

Προστασία από λεκέδες:

Τα ξύλινα έπιπλά μας είναι επιρρεπή σε λεκέδες και στάμπες. Επειδή μαζί τους περνάμε ευχάριστες στιγμές φαγητού, ποτού και… παγωτού, φροντίζουμε να έχουμε στρωμένο πάνω τους κάποιο αδιάβροχο τραπεζομάντηλο. Τα διάφορα υγρά που μπορεί να πέσουν επάνω στο ξύλο, δημιουργούν δύσκολους λεκέδες που αφαιρούνται με μεγάλο κόπο.

Προστασία από νερό:

Όταν γνωρίζουμε ότι ο καιρός δεν θα είναι καλός, όταν έχουν ξεκινήσει τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου ή οδεύουμε προς τον χειμώνα, φροντίζουμε να δράσουμε προληπτικά και γρήγορα για να προστατεύσουμε τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου από τη βροχή και την περιττή υγρασία.

Γι’ αυτό, μεταφέρουμε τα έπιπλά μας σε κάποιο στεγασμένο χώρο είτε τα τοποθετούμε σε ανθεκτικές αποθήκες εμποτισμένης ξυλείας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης όταν πλένουμε τη βεράντα, τον κήπο ή την αυλή μας. Φροντίζουμε να μη βρέχονται τα «πόδια» των ξύλινων επίπλων μας, καθώς η επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε νερό, είναι πολύ πιθανό ότι σε βάθος χρόνου θα τα κάνει να σαπίσουν.

Η λύση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα είναι να «ντύσουμε» τα άκρα των επίπλων μας με ειδικά καλύμματα προστατεύοντάς τα και φυσικά να επιλέξουμε εκ των προτέρων ξύλινα, εμποτισμένα έπιπλα SHOWOOD με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εμποτισμένη ξυλεία, δείτε τον οδηγό μας “Εμποτισμένη ξυλεία: Τι είναι & ποια η διαδικασία εμποτισμού”.

Αποθήκευση:

Η αποθήκευση για τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου, εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της απλής αποθήκευσης και είναι πολύ σημαντική για τη συντήρηση ξύλου.

Η τοποθέτηση του ξύλου σε ένα θερμό και ξηρό δωμάτιο, μπορεί να κάνει τα έπιπλα να ξεραθούν, με αποτέλεσμα να φθαρούν. Αντίθετα, η αποθήκευση σε κάποιο υπόστεγο ή γκαράζ επιτρέπει στα έπιπλα να αναπνέουν και παράλληλα να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.

Προσοχή στα καλύμματα! Η κάλυψη των επίπλων με πλαστικό ή παρόμοια υλικά, μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα, ακόμη και σε εμφάνιση μυκήτων.

Καθαρισμός:

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε έναν απαλό καθαρισμό είναι με ένα πανί, βουτηγμένο σε χλιαρό νερό και ήπιο διάλυμα σαπουνιού. Αν οι λεκέδες είναι πιο απαιτητικοί και χρειάζεται πιο έντονο καθάρισμα, καλό θα ήταν να τρίψουμε το έπιπλο με μια μαλακή βούρτσα, πάλι βουτηγμένη σε νερό και ήπιο σαπούνι (π.χ. απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων).

Να έχετε υπόψιν σας ότι το τρίψιμο πρέπει να γίνεται προς τη φορά του ξύλου.

Αυτούς τους καθαρισμούς συνιστάται να τους κάνουμε στην αρχή και στο τέλος της κάθε εποχιακής περιόδου.

Με τι υλικά γίνεται η συντήρηση ξύλου;

Το ξύλο είναι από μόνο του ένα μια πολύ ανθεκτική και εύπλαστη πρώτη ύλη. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ξύλινα προϊόντα εξωτερικού χώρου, είναι επιρρεπές στη φθορά. Διότι βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπου βάλλονται από μικροοργανισμούς, έντομα και διάφορες καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχή, υγρασία). Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη συντήρησή του είναι:

  • Βερνίκια
  • Έλαια
  • Συντηρητικά
  • Μπογιές

Βερνίκια

Βερνίκι εμποτισμένου ξύλου

Τα βερνίκια είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή για τα ξύλινα έπιπλα κήπου. Προστατεύουν το ξύλο από τη φθορά, την ηλιακή ακτινοβολία και την υγρασία, ενώ ανανεώνουν το χρώμα του γιατί του προσδίδουν λάμψη ή ακόμα και απαλές αποχρώσεις.

Στην SHOWOOD διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από διάφανα αλλά και έγχρωμα βερνίκια ξύλου, ικανά να προσφέρουν στις ξύλινες επιφάνειές σας την κάλυψη, την προστασία και την αισθητική που επιθυμείτε.

Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σε απόλυτα ξηρό ξύλο. Ακόμα κι αν έχετε προμηθευτεί προϊόντα εμποτισμένης ξυλείας, καλό θα είναι να περιμένετε λίγους μήνες μετά την αγορά, για να είστε σίγουροι η επεξεργασμένη ξυλεία είναι όντως στεγνή.

Έλαια

Αν θέλετε να δώσετε μια ακόμη καλύτερη όψη ζωντάνιας στα ξύλινα έπιπλά σας, αλλά ταυτόχρονα να τους προσφέρετε μια βαθύτερη προστασία, τότε μπορείτε να επιλέξετε ειδικά έλαια (λάδια) συντήρησης ξύλου.

Περάστε μια φορά τον χρόνο τα έπιπλα με αυτό το ειδικό λάδι συντήρησης, ένα ειδικό μίγμα από έλαια και κερί, που έχει τη δυνατότητα να συντηρεί, να φρεσκάρει και να ζωντανεύει το ξύλο.

Λάδι Teck Oil για συντήρηση ξύλου

Το ειδικό λάδι θρέφει πραγματικά τα ξύλινα έπιπλα, αναπληρώνοντας τα φυσικά έλαιά τους, προστατεύοντάς τα από τη σκόνη, την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες.

Η εφαρμογή του, που μπορεί να γίνει με πινέλο ή πανί, είναι αρκετά εύκολη.

  1. Καθαρίζετε την επιφάνεια του ξύλου από σκόνη και λίπη
  2. Τρίβετε ελαφρά με ένα γυαλόχαρτο ή λειαντικό σφουγγαράκι
  3. Απομακρύνετε τη σκόνη από την προηγούμενη διαδικασία με ένα καθαρό πανί
  4. Περνάτε με ένα ή δύο χέρια το ξύλο με ειδικό λάδι συντήρησης

Συντηρητικά

Τα υλικά αυτά στοχεύουν στην προστασία της ξυλείας από εισβολές στοιχείων που μπορούν να το φθείρουν. Έρχονται σε δύο μορφές: υδατογενείς και διαλυτές, και προσφέρουν μια μακροχρόνια ανθεκτικότητα ενάντια στους μικροοργανισμούς, τα έντομα, αλλά και την έκθεση σε υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία.

Μπογιές

Για το φινίρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές μπογιές για ξύλινα έπιπλα και προϊόντα εξωτερικού χώρου. Θα πρέπει ωστόσο, να συμβουλεύεστε πάντα τις οδηγίες τους, αλλά και του υλικού που θα χρησιμοποιήσετε πριν την εφαρμογή της μπογιάς. Οι οδηγίες αυτές είναι που θα ορίσουν πόσο πρέπει να περιμένετε πριν βάψετε (συνήθως μερικές ημέρες).

Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν γίνεται ο κατάλληλος συνδυασμός του βερνικιού με το χρώμα. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των υλικών που θα επιλέξετε για τη συντήρηση ξύλου.

Στην SHOWOOD διαθέτουμε βερνίκια και βαφές άριστης ποιότητας, από τις συλλογές Syntilor & Little Greene, για να έχετε το ανώτερο αποτέλεσμα, ακόμα κι αν είναι η πρώτη σας φορά.

Βρείτε τα χρώματα και βερνίκια ξύλου που χρειάζεστε.

Πινέλο που βάφει το ξύλο για συντήρηση ξύλου

Tips by SHOWOOD για τη συντήρηση ξύλου

  • Να χρησιμοποιείτε ζεστό ή χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι (π.χ. σαπούνι πιάτων) για το καθάρισμα.
  • Για πιο ισχυρούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε νερό και λευκό ξύδι.
  • Μην μουλιάζετε το ξύλο. Καθαρίστε το μέχρι να φύγει η σκόνη και καθαρίστε τα υπολείμματα νερού αργότερα με ένα πανί.
  • Για να βοηθήσετε στο στέγνωμα, καθαρίστε με ένα πανί ή αφήστε τα έπιπλα στον ήλιο.
  • Καθαρίστε τους λεκέδες όσο πιο νωρίς τους δείτε.
  • Προσέξτε την πίεση του νερού, ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη. Μια πολύ μεγάλη πίεση μπορεί να προκαλέσει ρωγμές που θα εμφανιστούν αργότερα.
  • Τα περισσότερα καινούργια προϊόντα, έρχονται με οδηγίες που αναφέρουν και τις μεθόδους συντήρησης. Σας προτείνουμε να τα συμβουλεύεστε, αν δεν έχετε αγοράσει κάποιο vintage κομμάτι.

Με μικρές, αλλά αποτελεσματικές κινήσεις πρόληψης και συμβουλές από την SHOWOOD, τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου θα διατηρηθούν σαν καινούργια!

Επικοινωνήστε με έναν από τους ειδικούς μας αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συντήρηση ξύλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε πληροφορίες ή tips, προσφορές και μοναδικές προτάσεις!