Κατασκευή κήπου: 5 ιδέες για για τον κήπο σας

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κήπου είναι μια δημιουργική ασχολία που θα σας δώσει χαρά και ηρεμία, κάτι που όλοι επιζητούμε, σε μακροπρόθεσμη βάση. Διαμορφώνοντας και διακοσμώντας τον κήπο σας σύμφωνα με την προσωπική σας αισθητική και βλέποντας τον ν’ αλλάζει ανάλογα με την εποχή ή την ώρα, θα νιώσετε μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης.

Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για κατασκευές στον κήπο που θα σας δώσουν έμπνευση για τη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου. Μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ξύλου, από πέργκολες και καλαμωτές έως ξύλινα έπιπλα και σπιτάκια κήπου, θα βρείτε έξυπνες λύσεις για φανταστικές κατασκευές που θα αλλάξουν εντελώς την όψη και θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του κήπου σας.

5 ιδέες για κατασκευές στον κήπο

Είτε δημιουργείτε έναν κήπο εξαρχής είτε προσθέτετε κάποια νέα στοιχεία ή αλλάζετε τη διακόσμησή του, είναι σημαντικός ο σωστός αρχικός σχεδιασμός. Από την επιλογή των φυτών έως τα διακοσμητικά αντικείμενα, πρέπει να έχετε διαμορφώσει εκ των προτέρων μια εικόνα του αποτελέσματος που θέλετε να επιτύχετε. Έτσι θα οργανώσετε αποτελεσματικά τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία.

Κατασκευή κήπου με ξύλινο δάπεδο και γκαζόν

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι ο συνδυασμός ξύλινου πατώματος εξωτερικού χώρου με γκαζόν. Μπορείτε έτσι να οριοθετήσετε κάποιον χώρο, όπου θα τοποθετήσετε ένα καθιστικό εξωτερικού χώρου ή θα δημιουργήσετε ξύλινους διαδρόμους.

Διαβάστε επίσης: Ξύλινα έπιπλα κήπου: Ένας οδηγός για να φτιάξετε τον ιδανικό κήπο

Αν περιποιείστε μόνοι σας τον κήπο σας και δεν αναθέτετε τη δουλειά σε κάποιο εξωτερικό συνεργείο, ένα ξύλινο σπίτι κήπου μπορεί να διαμορφωθεί ως αποθήκη για την φύλαξη και την οργάνωση του κήπου σας. Δεν είναι απαραίτητο να το τοποθετήσετε σε μια απομονωμένη γωνιά, μπορείτε να το εντάξετε στο γενικότερο concept του κήπου, αφήνοντας έναν κισσό να καλύψει τους τοίχους, για παράδειγμα.

Κατασκευή κήπου - σπιτάκι κήπου

Κατασκευή κήπου με χαλίκι

Κατασκευή κήπου με στρωμένο χαλίκι

Το χαλίκι και το βότσαλο έχουν ευρεία χρήση στην εδαφοκάλυψη. Θεωρούνται μία ιδανική λύση για να μην βγαίνουν αγριόχορτα ανάμεσα από τα καλλωπιστικά φυτά αλλά και να γεμίσετε τα κενά. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κήπων ως διακοσμητικά υλικά.

Το χαλίκι συνήθως πωλείται στο φυσικό του χρώμα, αλλά θα βρείτε διακοσμητικά βότσαλα και χαλίκια σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις που σε συνδυασμό με το ξύλο θα δώσουν έναν διαφορετικό, πιο δυναμικό χαρακτήρα στον σχεδιασμό του κήπου σας.

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε με χαλίκι επιφάνειες σε διάφορα σχήματα, που μπορούν να εναλλάσσονται με λωρίδες χλοοτάπητα ή παρτέρια φυτεμένα με λουλούδια.

Ξύλινες γλάστρες κήπου

Κατασκευή κήπου σε ταράτσα

Κατασκευή κήπου σε ταράτσα

Μπορείτε και εσείς να μετατρέψετε την ταράτσα σας σε μια μικρή ιδιωτική όαση, ακριβώς πάνω από το σπίτι σας και ταυτόχρονα να χαρίσετε στην πόλη σας μια ανάσα πρασίνου.

Η κατασκευή κήπου σε ταράτσα είναι ένα νέο trend στην αστική κηποτεχνία, όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Οι ταρατσόκηποι είναι ιδανικοί για να παίξουν τα παιδιά και τα κατοικίδια ή πάλι για να φτιάξετε το προσωπικό σας μποστάνι, που θα σας προμηθεύει όλο τον χρόνο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Κατασκευή φράχτη κήπου

Φράχτης κήπου  λευκός δίπλα σε πράσινο θάμνο

Η περίφραξη κήπου είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την οριοθέτηση του κήπου ή της αυλής σας. Τα υλικά που θα επιλέξετε (ξύλινοι φράχτεςκαφασωτά ή καλαμωτές) θα πρέπει να ταιριάζουν και να συμπληρώνουν τη γενικότερη αισθητική του κήπου σας.

Μια μεγάλη επιφάνεια με χλοοτάπητα μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με έναν λευκό καρφωτό φράχτη σε λευκό ή ανοιχτή απόχρωση ξύλου. Ένας φράχτης πυραμίδα θα τονίσει τον μποέμ χαρακτήρα ενός αγγλικού ή τροπικού κήπου.

Όλα τα είδη περίφραξης

Κατασκευές κήπου σε σπίτια με πισίνα

Κατασκευή κήπου δίπλα σε πισίνα

Ένα πραγματικό όνειρο για όσους σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτι είναι η δημιουργία κήπου σε συνδυασμό με πισίνα. Ανάλογα με το σχήμα της πισίνας θα επιλέξετε το κατάλληλο υλικό για να την πλαισιώσετε.

  • Σε μια ορθογώνια πισίνα ταιριάζουν περισσότερο οι καθαρές, μονοχρωματικές γραμμές μιας επιφάνειας με γκαζόν, φυσικό ή τεχνητό. Αν υπάρχει χώρος, μια κατασκευή με πέργκολα θα δίνει την απαραίτητη σκιά για τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Το ντεκόρ θα συμπληρώσουν ξύλινες ξαπλώστρες όπου θα κάνετε ηλιοθεραπεία, θα διαβάσετε ή απλά θα ξεκουραστείτε.
  • Θα δώσετε μια πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση σε μια πισίνα με ακανόνιστο σχήμα ή σε σχήμα νεφρού, τοποθετώντας δίπλα τους μερικές γλάστρες με λουλούδια ή φυτά με κλαδιά που πέφτουν προς την επιφάνεια του νερού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ξύλινο δάπεδο στις άκρες, για να δώσετε μια πιο ζεστή και φυσική αίσθηση.
  • Τα τοιχώματα μιας οικολογικής ή φυσικής πισίνας είναι κατασκευασμένα από χαλίκι, άμμο ή ηφαιστειακές πέτρες. Συνήθως τέτοιες κατασκευές κήπου πλαισιώνονται από υδρόβια φυτά, ώστε να μοιάζει η πισίνα με μια λιμνούλα που βρίσκεται στη φύση. Ένα μονοπάτι από λευκό χαλίκι που οδηγεί σ’ αυτήν είναι μια ενδιαφέρουσα στιλιστική πρόταση.

Σκίαση για κήπους με πισίνες

Ακολουθήστε μας στο Facebook, το Youtube, το Instagram και το Linkedin για να δείτε περισσότερες πρωτότυπες ιδέες, που θα σας βοηθήσουν να κατασκευάσετε έναν κήπο που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.