Είδη Ξυλείας: Ποια είναι και πώς να τα ξεχωρίζετε

Ξύλο, ένα υλικό που βρίσκεται γύρω μας σε άφθονες μορφές, στα πιο εμπνευσμένα και πρωτότυπα σχήματα και είδη ξυλείας 

Φυσικά όμορφο, καλαίσθητο, ζεστό και ταυτόχρονα στιβαρό. Έτσι θα περιέγραφε κανείς το ξύλο, ένα υλικό που βρίσκεται γύρω μας σε άφθονες μορφές, στα πιο εμπνευσμένα και πρωτότυπα σχήματα και είδη ξυλείας.

Τρυπώνει στο χώμα για να δημιουργήσει μονοπάτια, μας «κοιτά» ακόμη και από ψηλά με τη μορφή στεγάστρων, παίρνει τη μορφή των αγαπημένων μας επίπλων, ιδιαίτερων δαπέδων ή πανέμορφων διακοσμητικών. Στο DNA όλων αυτών, το ξύλο. Ποιο είναι όμως το DNA του ευέλικτου υλικού;

Γνωρίστε και αναγνωρίστε τα είδη ξυλείας!  

Το ξύλο προέρχεται από τη φύση και τους κορμούς της, οι οποίοι περνούν από τη διαδικασία του πριονιστηρίου για να μας δώσουν την πριστή ή πριονιστή ξυλεία. Πρόκειται για το σύνολο προϊόντων ξύλου σε διάφορες μορφές όπως δοκάρια, σανίδες ή πλάκες.

Εδώ, μπορούμε να μιλήσουμε και για τον όρο μασίφ, γιατί η πριστή ξυλεία πρόκειται για ξυλεία μασίφ, δηλαδή αποτελεί ένα φυσικό, μονοκόμματο ή συμπαγές υλικό.

Αντίθετα, η βιομηχανική ή τεχνητή ξυλεία, παράγεται από την ξυλοβιομηχανία και μας δίνει συνθέσεις ξύλου όπως οι μοριοσανίδες και οι ινοσανίδες.

Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλά είδη ξύλου. Κάθε ένα από αυτά φέρει ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά που το καθιστούν κατάλληλο για διαφορετικές κατασκευές και χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα για τη σύνθετη εμποτισμένη ξυλεία της SHOWOOD

Μερικοί το προτιμούν… μαλακό, σκληρό ή τεχνητό.

Γιατί αυτές ακριβώς είναι τα 3 είδη ξυλείας που συναντούμε: Η μαλακή, η σκληρή αλλά και η τεχνητή.

Ξυλεία «μαλακού» ξύλου

Προέρχεται από ένα είδος δέντρων που ονομάζονται κωνοφόρα, τα οποία παραμένουν πράσινα όλες τις εποχές, χωρίς να ρίχνουν τα φύλλα τους. Είναι τα λεγόμενα αειθαλή δέντρα που συνήθως αναπτύσσονται σε ψυχρά κλίματα. Πρωταγωνιστές της κατηγορίας ο κέδρος, η οξιά, το πεύκο, το κυπαρίσσι και το έλατο.

Τα «μαλακά» ξύλα χρησιμοποιούνται λιγότερο για επιπλώσεις και περισσότερο ως οικοδομικά, για καλουπώματα αλλά και σκαλωσιές.

Ξυλεία «σκληρού» ξύλου

Προέρχεται από δέντρα φυλλοβόλα, δηλαδή εκείνα που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα, παράγουν φρούτα ή καρπούς και αναπτύσσονται γρήγορα. Οι “MVP” της κατηγορίας είναι η τριανταφυλλιά, η δρυς, η κερασιά, η καρυδιά και η καστανιά. Κάτω από την κατηγορία, συναντάμε επίσης τα τροπικά ξύλα όπως το ιρόκο, ντόπιο της δυτικής ακτής της Αφρικής, το μάνγκο και το teak, που προέρχονται κυρίως από την Ασία.

Τα εκλεκτά σκληρά ξύλα, χρησιμοποιούνται συχνά στην επιπλοποιία και στη διακόσμηση.

ειδη ξυλειας

Τεχνητή ξυλεία

Αυτό το είδος κατασκευάζεται από κομμάτια ή ίνες σκληρής ή μαλακής ξυλείας. Με κατεργασίες μηχανικές αλλά και θερμικές, οι ίνες και τα κομμάτια συγκολλούνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν πλάκες ξύλου με επίπεδες επιφάνειες. Κυριότερα είδη της κατηγορίας, ο καπλαμάς, το κόντρα πλακέ, οι ινοσανίδες και οι μοριοσανίδες.

Από πού κρατάει η… ξυλεία σου;

Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα ελλειμματική σε ξύλο, με τις περισσότερες ποσότητες να εισάγονται από το εξωτερικό. Από τα ελληνικά δάση παράγονται κυρίως μαύρη και δασική πεύκη, οξιά, ελάτη, καστανιά και λεύκη, ενώ ελληνικά δρυόξυλα και ελιά, τα συναντάμε ως καυσόξυλα.

Τι σημαίνει εμποτισμένη ξυλεία;

Από τον «οδηγό» μας, δε μπορεί να λείπει η λεγόμενη εμποτισμένη ξυλεία. Πίσω από την ολοένα και συχνότερη και πανέμορφη εξωτερική χρήση ξύλου, κρύβεται η χρήση της εμποτισμένης ξυλείας.

Ένα προϊόν οικολογικό και φιλικό προς τον άνθρωπο, το οποίο προκύπτει από κατάλληλη επεξεργασία που λέγεται «εμποτισμός». Προστατεύει το ξύλο από τους κύριους εχθρούς του, που δεν είναι άλλοι από τους μύκητες, τα έντομα αλλά και την υγρασία, αυξάνοντας παράλληλα τη φυσική διάρκειά του, θωρακίζοντάς το απέναντι σε καιρικές συνθήκες.

Η SHOWOOD, δραστηριοποιείται στην εισαγωγή προϊόντων ξυλείας και κυρίως εμποτισμένης, για πανέμορφες, ανθεκτικές κατασκευές και έπιπλα που μας χαρίζουν την ομορφιά και την πρακτικότητά τους για πολλά έτη.

Πιστοποιημένη Ξυλεία

Η πιστοποιημένη ξυλεία παίζει βασικό ρόλο στην οικολογία, κοινωνία & οικονομία. Πρέπει να προτιμάται από επιχειρήσεις παραγωγής ή εμπορίας προϊόντων ξυλείας.

Η πιστοποίηση ξυλείας είναι µία διαδικασία που πραγματοποιείται από ανεξάρτητους φορείς και έχει ως στόχο να βεβαιώσει ότι το ξύλο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, όχι μόνο προέρχεται από δασικές εκτάσεις υπεύθυνης διαχείρισης αλλά ταυτόχρονα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές από το σύνολο των σταδίων επεξεργασίας του, μέχρι το τελικό προϊόν.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ